Úvod > Články > Geografická informace na Internetu (4. část): Geoinformace o životním prostředí

Geografická informace na Internetu (4. část): Geoinformace o životním prostředí

Ministerstvo životního prostředí ČR má za povinnost zveřejňovat velké množství informací. O tom hovoří zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Internet a geografické IT jsou vhodným nástrojem.

Tipy na zajímavé stránky

Zajímáte-li se o životní prostředí v České republice v kontextu Evropské unie, určitě Vás zaujme stránka s názvem Činnosti Evropské unie – životní prostředí, která je zveřejněna na této adrese. Stránka je sice v češtině, ale většinou obsahuje odkazy na stránky k jednotlivým tématům v angličtině.

Dalším zdrojem informací o životním prostředí jsou stránky Státního fondu životního prostředí České republiky. Jsou zde podklady k získávání podpory v oblasti životního prostředí.

Český statistický úřad zveřejňuje také informace o životním prostředí na svých stránkách.

Úkolem Evropské agentury pro životní prostředí je podávat včasné, cílené, relevantní a spolehlivé informace o životním prostředí. Na http://local.cs.eea.eu.int zveřejňuje informace.

Agentura ochrany přírody a krajiny má na svých stránkách mnoho zajímavých údajů z oblasti životního prostředí. Při brouzdání lze narazit na demonstraci formou mapek.

Soustavu Natura 2000 tvoří v České republice ptačí oblasti a evropsky významná území. Cílem je ochrana biologické rozmanitosti zachováním nejhodnotnějších přírodních lokalit a nejohroženějších druhů rostlin a živočichů v Evropě. Ve spodní části stránky http://www.natura2000.cz jsou odkazy na významné instituce z oblasti životního prostředí. Na stránce se také vyskytují některé informace ve formě map, například návrh ptačích oblastí v ČR.

Přehled ještě doplním o stránku deníku o životním prostředí Ekolist, který zveřejňuje své zpravodajství na stránkách http://www.ekolist.cz.

Stránek o životním prostředí zaměřených různými směry je nepřeberné množství. Vždyť jde o velmi citlivou oblast, ve které se navíc hraje o velké množství peněz.

Geodata na stránkách Ministerstva životního prostředí

Ministerstvo ŽP ČR má své stránky http://www.env.cz. Stránka je poměrně přehledně uspořádaná a odkaz na mapový server není vůbec těžké nalézt.

Informace jsou členěny do sekcí podle tématu (hydrografie, chráněná území, krajinný pokryv, oblasti znečištění…).

Obrázek ukazuje výřez z mapového serveru, který zobrazuje chráněná území a zdroje znečištění. V levé části okna jsou ikony k ovládání. Například ikonou i a klepnutím v mapě na trojúhelníček znečištění se pod mapou zobrazí údaje o znečišťovateli.

Přístup ke geodatům je také možný prostřednictvím GIS SW, například ArcMap firmy ESRI. Obrázek ukazuje zobrazení tzv. úses (územní systém ekologické stability krajiny). Nad daty je pak možné provádět prostorové analýzy a také je kombinovat s lokálními daty.

Ministerstvo životního prostředí společně s Ministerstvem informatiky spravují na http://geoportal.cenia.cz mapové služby Portálu veřejné správy, které jsou „vstupní branou“ k oborovým a resortním územně vázaným informacím pořizovaným z rozpočtu České republiky. Zveřejňované tematické mapové vrstvy jsou celoplošné, obsahově garantované a aktualizované. Využívají státní mapová díla, státem garantované a udržované registry, tématické sady a databáze.

A dál?

Krajské a městské úřady již také publikují geodata o spravovaném území. Příště zabloudím na některé z nich.

11. 10. 2005

Autor: Jitka Machalová

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.