Úvod > Články > HP se zbavuje tabletů a telefonů s WebOS, ve hře je i zrušení výroby osobních počítačů

HP se zbavuje tabletů a telefonů s WebOS, ve hře je i zrušení výroby osobních počítačů

A další novinky uplynulých dní: WordPress běží na 14,7 % největších webů na světě -- Firefox chce před uživateli skrýt číslo verze -- a více...

Zákazníci T-Mobilu si mohou dobíjet kredit u Fortuny

Klienti operátora T-Mobile si mohou kredit dobíjet přes terminály loterijní společnosti Fortuna. Ta tuto možnost tedy nabízí klientům už všech tuzemských operátorů. Firma v tiskové zprávě uvedla, že v současnosti má své terminály na zhruba tisícovce míst po České republice, nicméně do konce roku chce jejich počet zvýšit na 2 tisíce.

„Dobíjení telefonních karet je jedna z nejdůležitějších činností, kterou naše loterijní terminály nabízejí. Po Telefónice O2 a Vodafone jsme tuto službu spustili i pro zákazníky společnosti T-Mobile. V této chvíli tedy již klienti na našich terminálech dobíjejí předplacené karty všech tří tuzemských mobilních operátorů,“ uvedl Martin Illner, generální ředitel Fortuna Loterie.

HP se zbavuje tabletů a telefonů s WebOS, ve hře je i zrušení výroby osobních počítačů

Společnost Hewlett-Packard na konci týdne doslova šokovala svými rozhodnutími, které vedou jednak k ukončení vývoje a prodeje mobilních telefonů a tabletů (používajících operační systém webOS) a také dost možná k prodeji divize osobních počítačů. Není však jasné, kdy by osobní počítače značky HP mohly z trhu zmizet.

Možný prodej se týká celé jednotky PSG, Personal System Group, která vyrábí jak zmíněné tablety a chytré mobilní telefony, tak i osobní počítače. Ve hře je hned několik možností, co se s jednotkou bude dít.

Firma zároveň s tím oznámila, že kupuje společnost Autonomy, jež se zabývá vývojem softwaru pro analýzu dat a databází. Cena akvizice podle toho, co tvrdí listy The Wall Street Journal a Bloomberg, se pohybuje kolem 10 miliard dolarů (přes 170 miliard korun).

Jsme svědky vlastně téhož jako v roce 2005, kdy se výroby osobních počítačů vzdala společnost IBM, jež svou PC jednotku prodala čínské soplečnosti Lenovo. Hewlett-Packard tedy po dlouhých letech chce očividně upustit od výroby přístrojů pro spotřebitelský trh, který je náchylný k sezónním výkyvům a je zranitelný rozličnými trendy -- například jako teď, když prodej PC klesá na úkor počítačových tabletů a chytrých telefonů (zejména od firmy Apple a také přístrojů s OS Google Android).

Hewlett-Packard tak zároveň pohřbívá technologie (jako je webOS) od donedávna slavné společnosti Palm, jíž získala za 1,2 miliardy dolarů teprve loni.

WordPress běží na 14,7 % největších webů na světě

Bezplatný blogovací a CMS systém WordPress běží na takřka 15 procentech z milionu největších webů světa.

Statistiky dále ukazují, že tato platforma v USA je používána na 22 procentech nových aktivních domén. Oproti loňsku podíl WordPressu výrazně stoupl, stejný průzkum týmu WordPress tehdy ukázal, že jeho podíl na největších webech tvoří 8,5 %.

Společnost provedla dále průzkum mezi 18 tisíci uživatelů z celého světa, z čehož vyplynulo například to, že 6 800 respondentů na volné noze spravuje nebo jiným způsobem má prsty v celkem 170 000 webových projektech. Za práci za nasazení WordPressu si přitom účtují kolem 50 dolarů za hodinu (medián). "V těchto ekonomicky složitých časech je milé pozorovat, jak open source umožňuje vytvářet tolik pracovních příležitostí. I kdyby na jedné stránce každý z těch, kdo jsou na volné noze a WordPress používají, pracoval třeba jen tři hodiny, při průměrné sazbě se dostaneme k částce 29,5 milionu dolarů," stojí na blogu WordPressu.

Samsung může tablet Galaxy na území EU zase prodávat. S výjimkou Německa

Jihokorejská firma Samsung dosáhla svého -- napadla rozhodnutí německého soudu, který dříve předběžně zakázal prodej počítačových tabletů Galaxy na území EU, a přístroje může zase prodávat. Jen s výjimkou samotného Německa. Povolení platí do doby, než soud vyřkne v této věci konečný rozsudek.

Důvodem při je žaloba, kterou na Samsung podala společnost Apple. Ta tvrdí, že Samsung porušuje její duševní vlastnictví, protože Galaxy Tab má být kopií tabletů Apple iPad. Samotný Samsung o žalobě ani nevěděl.

Soud povolil prodej v ostatních zemích EU proto, že uznal, že patrně nemůže mít vliv na zahraniční firmy a jejich produkty mimo území Německa.

Protestovalo se proti vysokým cenám za mobilní volání. Mobil si vypnuly možná desítky tisíc lidí

17. srpna si na protest proti cenám za mobilní služby v ČR svůj telefon vypnuly desítky tisíc lidí. Možná -- číslo nejde nijak zjistit, takže nelze vyloučit nižší, ani vyšší účast. Akce trvala tři hodiny a byla svolána na Facebooku, kde se k ní přihlásilo 35 000 lidí.

Lidem začíná čím dál více vadit, že i když nákupní síla Čechů je ve srovnání se západními zeměmi mnohem nižší, ceny za volání a SMS, resp. paušály obecně, jsou na druhou stranu mnohem vyšší. Jako příklad se často uvádí třeba sousední Rakousko, kde mobilní operátoři v rámci paušálu několika set korun měsíčně nabízejí tisíc volných minut, tisíc SMS a neomezený internet -- což jsou podmínky, o jakých se českým klientům může jen snít.

Lidé také upozorňují na nečinnost tuzemského regulátora, Českého telekomunikačního úřadu. Ten byl kritizován už několikrát i odbornou veřejností třeba za to, že se operátorů zastal a naopak řekl, že ceny volání v ČR jsou na evropském průměru. Ostatní analýzy přitom ukazují pravý opak.

Firefox chce před uživateli skrýt číslo verze

Zrychlené vydávání nových verzí webového prohlížeče Firefox -- jež nesou pokaždé změnu číslování o jedničku -- vadí zejména firmám, které v důsledku silnějších bezpečnostních politik nejsou schopny udržovat prohlížeč v aktuálním stavu (zvýšení verze o jedničku přitom s sebou nese zpravidla jen bezpečnostní aktualizace). Stížnosti lze nalézt i napříč uživatelskou a vývojářskou základnou, protože dochází třeba i k problémům s doplňky. A v minulém týdnu se internetem nesly hlasy, podle kterých Mozilla číslování prohlížeče před zraky uživatelů schová. Zmizet má celá část "O aplikaci".

Mozilla to potvrdila, byť uvedla, že takový plán nebude realizovat za noc. "Naším cílem je, aby číslování nemátlo uživatele, a ti tak mohli používat nejaktuálnější verzi Firefoxu." Mozilla chce okno s informacemi o Firefoxu nahradit jen textem, který uživateli řekne, kdy byl Firefox naposledy aktualizován, resp. kdy došlo ke kontrole poslední verze. Mohlo by to vypadat tak, že prohlížeč zvědavému uživateli řekne pouze toto: "Firefox zkontroloval aktualizace před 20 minutami, používáte poslední verzi."

22. 8. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...