Úvod > Články > Užiteční piráti, nejen co se e-knih týče

Užiteční piráti, nejen co se e-knih týče

E-knihy mohou konečně začít slavit úspěch: začaly se totiž načerno kopírovat a prodávat. Podle zpráv jeden z největších nelegálních serverů už nabízí 13 tisíc knížek, přes 8 tisíc autorů, půldruhého tisíce nakladatelů.

Po rozpačitém nástupu a delším živoření dostaly tedy e-knihy tu nejlepší vzpruhu, jakou si mohly přát. Žádná nákladná marketingová kampaň, žádná kvalita, dodatečné služby, akce a bonusy neudělají ten zázrak, aby se něco nejen rozjelo, ale neživořilo a žilo. Jakmile se něco začne krást, je zjevné, že jde o prachy, a když jde o prachy, je to dobrý kšeft. 

Nakladatelé a majitelé práv k e-knihám samozřejmě lkají a dobře dělají. Už dávno je známé, že plačky na pohřbu zvyšují atraktivitu nebožtíka. V tomto případě naštěstí nejsou nebožtíkem e-knihy, ale poctivost a nekradení. Není třeba být mravokárný. I softwarové pirátství dosahovalo na počátku téměř sta procent a dnes je někde na třetině. Kdyby byli uživatelé poctiví, měli bychom dnes MS-DOS ve verzi 8.5 a data přenášeli na disketách 2,88 MB.

Vliv pirátů na rozvoj společnosti je historicky prokazatelný. Přesněji řečeno vliv dostupnosti technologie, vědění atd. Nejnověji se o tom zmiňovala média v souvislosti s 20. výročím vzniku webu, který byl dán celému světu "vplen" zcela zadarmo. Tuto skutečnost nezpochybnil snad nikdo. Přitom před lety u nás, v rámci boje proti softwarovému pirátství, se jednoznačně tvrdilo, že i kdyby programy byly dostupné skoro zadarmo, stejně by se "kradly". Rozdíl mezi zcela zadarmo a skoro zadarmo je bohužel právě ve slově "skoro".

Často se v minulém století poukazovalo na to, že Sovětský svaz od svého vzniku kašlal na licenční poplatky a od vědy přes techniku po kulturu bez skrupulí využíval, co se dalo. Nebyly peníze. Jenže i bohaté Spojené státy v 19. století bezostyšně kopírovaly knihy vydávané v "mateřské" Velké Británii. Uvádí se, že knihy tehdy vycházely, samozřejmě bez centu licenčních poplatků, pouze dva tři dny poté, co spatřily světlo světa v Anglii.

Masovost byla neskutečná, šlo prakticky o z dnešního pohledu pirátskou velkovýrobu. Co však bylo hlavní: nikdo se nad tím ani náznakem nepohoršoval! Patřilo to tak říkajíc k dobovým dobrým mravům. Ostatně Evropa šla USA vzorem, neboť v 18. století "ilegálně" tištěné knihy značně přispěly k šíření kultury a osvěty.

Dnes tedy bychom podle všeho měli upírat své zraky k Latinské Americe, protože tady je podle údajů míra pirátského kopírování všeho druhu největší. Za nějakou dobu možná nebudeme mluvit o čínském zázraku, ale o latinskoamerickém.

Jistá míra nadsázky v tomto článku samozřejmě je. Zejména v tom, že když někdo krade, nikdy se předem neví, co z něho bude a k čemu ty krádeže povedou. Nicméně nepoučit se z historie je zaručeně chybné. 

25. 8. 2011

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...