Úvod > Články > Jak ušetřit za volání s ADSL (1)

Jak ušetřit za volání s ADSL (1)

V rámci třídílného článku se dnes seznámíme s nejjednoduššími způsoby, které zákazníkům vysokorychlostního internetu umožní snížit telefonní účty.

Patrně každý z nás již obdržel alespoň jednu nabídku na úsporu poplatků za volání z pevné linky. Vystupování obchodních zástupců nabízejících vysoké úspory však velmi často nebudí důvěru, protože málokterý obchodní zástupce je schopen a ochoten podat skutečně optimální doporučení pro volbu telekomunikační služby. Z toho důvodu je nesporně lepší, když si rozhodnutí o výběru optimální služby provedete sami, k čemuž vám může pomoci tato série článků.

Nejčastějším argumentem proti jakémukoliv uvažování o změně tarifu pevné linky je její malé využití, protože většina telefonních hovorů se stejně realizuje mobilem. Dívali jste se ale někdy detailněji na účty vašich mobilních operátorů? Reklamy těchto operátorů mohou vzbuzovat pocit, že se vlastně z mobilu volá téměř zadarmo, maximálně tak za korunu na minutu. Skutečnost však mnoho z vás určitě překvapí. Při přepočtení celkové částky za účet mobilního operátora v poměru k počtu skutečně provolaných minut se pouze velmi zřídka dostaneme pod skutečnou cenu 4 Kč za minutu, většinou to bude podstatně více. Zvláště při účtech od mobilních operátorů přesahujících 1000 Kč měsíčně, tak může využívání dostupné pevné linky ušetřit peníze, například i na zněkolikanásobení rychlosti internetového připojení, aniž by se muselo z celkového rozpočtu na telekomunikační služby vydávat o jedinou korunu více. 

Podívejme se nejprve na hlasové tarify Českého Telecomu, který však stále na běžných linkách nabízí zcela rozdílné podmínky pro firmy a pro domácnosti. Zjednodušeně se dá říci, že na běžných telefonních linkách v základních tarifech mají domácnosti nižší paušál, ale platí vyšší minutovou cenu za volání oproti firmám. Minimální měsíční paušální poplatek pro firmy je ve výši 495 Kč měsíčně bez DPH. V případě ISDN linky je minimální poplatek pro firmy i domácnosti stejný, a to 595 Kč bez DPH. Domácnosti mohou mít telefonní linku i s paušálním poplatkem 199 Kč s DPH v rámci tarifu Telefon Mini. Tento tarif však neumožňuje využití linky pro DSL služby a navíc minutové ceny volání jsou velmi vysoké. U tarifu Telefon Mini nelze využívat služeb alternativních operátorů na principu předvolby a volby operátora. Určitou možnost získání slušných minutových cen i u tarifu Home Mini dává předplacený účet Smartcall, který funguje na principu bezplatného přístupového čísla, přičemž Smartcall nabízí zhruba třetinové minutové sazby v porovnání s tarifem Home Mini. 

V případě, že domácnost chce využívat DSL služeb, musí platit měsíční paušál za využívaní telefonní linky alespoň 329 Kč s DPH. K jednotlivému paušálu se často vyplatí dokoupit balíček služeb, který volání dále zlevňuje. Pro mnoho domácností je zajímavý tarif  Telefon Volno za 429 Kč měsíčně, který nabízí volání zdarma s délkou jednotlivých hovorů do 30 min mimo špičku. Výběr optimálního cenového programu a balíčku Českého Telecomu lze snadno provést pomocí tohoto jednoduchého nástroje

Zákazníci služeb Internet Expres získávají ihned po aktivaci ADSL výhodnější tarif Telefon Expres. Paušální poplatek se sice nemění, ale minutové sazby jsou výrazně výhodnější, což ukazuje následující tabulka.


ADSL zákazníci všech ostatních operátorů využívající velkoobchodní nabídky Českého Telecomu mají na zvýhodněné „Expres“ tarify rovněž nárok, ale na rozdíl od Českého Telecomu nejsou na tyto tarify migrováni automaticky při objednávce ADSL.

Změnu tarifu na „Expres“ by si měli ve vlastním zájmu zajistit všichni domácí ADSL zákazníci, kteří mají od Českého Telecomu linku, ale využívají ADSL jiného operátora. Změnu je možné provést zde. 

Zvýhodnění v rámci hlasového tarifu Českého Telecomu existuje pouze pro domácnosti, které mají ADSL. U firem podobný princip zvýhodnění neexistuje. Důvodem jsou výše zmiňované nižší minutové ceny pro firmy již v základním cenovém programu, kdy například pro volání ve špičce nabízí tarif Universal (s tarifikací 60 + 30 sekund) cenu ve výši 1,42 Kč bez DPH, což je stále výrazně pod nejlevnějším tarifem nabízeným Českým Telecomem domácnostem.

V příštím díle se seznámíme s nabídkami alternativních telekomunikačních operátorů na principu předvolby operátora v kombinaci s ADSL službami.

12. 10. 2005

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.