Úvod > Články > Patentové spory aneb Proč Google koupil Motorolu

Patentové spory aneb Proč Google koupil Motorolu

Patentovat lze v dnešní době téměř vše – od absurdních drobností až po velmi obecné principy. A současná právní praxe ukazuje, že situace, kdy každý žaluje každého, není dlouhodobě udržitelná. Tratí na ni především koncoví uživatelé.

Pokud bychom nahlédli do historie vzniku patentů, mohli bychom zjistit, že jejich význam spočíval čistě v ochraně inovací před konkurencí a to ještě na poměrně krátkou dobu (typicky do pěti let). Podle britského práva mohl být patentem chráněn jen průmyslové zařízení, které bylo v praxi používáno. V žádném případě tedy nebylo možné chránit nějaké obecné principy nebo dokonce technologie, o kterých by si průmyslník myslel, že by je mohl za několik let třeba k něčemu použít. 

Když v Prusku zavřeli patentový úřad s tím, že již není možné nic objevit, nedokumentovali tím představu o konci pokroku lidstva, jak je někdy mylně prezentováno, jako spíše skutečnost, že nepřicházely natolik zásadní inovativní prvky, které by bylo nutné speciálně chránit. Jak vypadá patentová situace dnes, je, myslím, všeobecně známé. 

V současné ekonomice hrají dominantní roli informace. V zásadě není příliš obtížné cokoli velmi levně zkopírovat a napodobit, není problém podle dokumentace vyrobit nový přístroj kdekoli na světě. Právě proto se informace v průmyslu chrání patenty. Vývoj inovací je drahý, zaměstnává velké množství těch nejlepších lidí a je přirozené, že by měla existovat ochrana jejich činnosti. Současně je ale třeba mít na mysli, že jde o ochranu a nikoli o nástroj, který je používám v konkurenčním boji. 

Patentový průmysl

V současné době řada firem – především Oracle, Microsoft a Apple používá patenty pro boj s konkurencí. Pěknou ukázkou toho, jak daleko situace zašla je informace o tom, že Microsoft vydělává více peněz na Androidu než na vlastním mobilním operačním systému (ten je podle aktuálních informací jen asi na 1 % nově prodaných chytrých telefonech). HTC mu platí 5 USD za každý mobil s Androidem preventivně, jen proto, aby se vyhnul žalobě. Po Samsungu dokonce požaduje 15 USD za kus. Při zvážení ceny mobilního telefonu (zvláště u Samsungu) se dostáváme na poměrně vysokou částku, kterou v konečném zúčtování musí zaplatit koncový uživatel. 

Patentové spory mají ale ještě jeden rozměr, který má na ekonomiku neblahé důsledky a to je zpomalování vývoje. Ve chvíli, kdy je patentem chráněno téměř cokoli, je velmi malá možnost nějaké progresivní inovace, masivního rozšiřování nových služeb a produktů mezi koncové uživatel. Silně je také omezená možnost nových hráčů se nějakým způsobem na trhu pohybovat, neboť nejsou vybaveni dostatečným množství patentů. 

Jen pro ilustraci toho, že v dnešní době můžeme mluvit o téměř samostatném patentovém průmyslu je možné uvést několik nedávných obchodních transakcí: zkrachovalá společnost Nortel Networks byla koupena za 4,5 miliardy dolarů společnostmi Apple a Microsoft, neboť disponovala šesti tisíci patenty v oblasti komunikačních technologií; Google koupil za neznámou cenu asi tisícovku patentů od IBM a v tomto výčtu bychom mohli ještě dlouho pokračovat. 

V současném světě ICT mají největší hodnotu takzvané esenciální patenty, které vlastní především nejstarší a největší hráči na trhu. To jsou takové patenty, které chrání zcela základních techniky či technologie a není v silách žádného výrobce, aby se jejich porušování vyhnul. Firmy vlastnící tyto patenty se pak obvykle navzájem dohodnou na rozsahu patentů, které mezi sebou nebudou uplatňovat. A právě to je jeden z důvodů, proč si Google pořídil Motorolu za 12,5 miliardy USD. 

Google kupuje Motorolu

Společnost Google koupila jen jednu divizi společnosti Motorola, tu která se věnuje mobilním telefonům a set top boxům. V současné době se nejvíce mluví o tom, že inspirací pro nákup byla především snaha získat (nejen) esenciální patenty, které by bylo možné použít pro ochranu systému Android, který je neustálým terčem řady žalob především ze strany Oracle a Microsoftu. Google doufá, že vybudováním dostatečně silného patentového portfólia ochrání jednu se svých vlajkových lodí, která je neustále napadána především kvůli částem Java kódu. Ve prospěch Google v tuto chvíli hraje také fakt, že zakoupené patenty není možné (v USA) použít proti konkurenci. 

Myslím, že Google získal nákupem Motoroly mnohem více, nežli jen zdroj patentů. Předně jde o společnost, která je stále velmi významným výrobcem mobilních telefonů a Google se na služby právě na mobilní uživatele intenzivně zaměřuje. Je proto pochopitelné, že chce dodávat také telefony, které budou moci být pro jeho služby maximálně optimalizovány. V tomto kontextu je ale také pochopitelná nervozita Samsungu a HTC, kteří se cítí být Motorolou nyní ohroženi. Zda si tím Google nepodřeže paradoxně větev u svých dvou klíčových partnerů není jasné. Osobně si ale myslím, že vzájemná symbióza bude výhodná pro všechny tři i nadále. 

Zajímavé je, že ne úplně velká pozornost byla věnována také tomu, že Motorola je největším výrobce set top boxů na světě. Google se poměrně dlouho snaží propagovat svůj koncept Google TV, který ale nemá příliš velký úspěch. Jde přitom nejen o další rozšíření Androidu, ale také o větší podíl na trhu se zábavou a multimédii. Pro Google bude tedy vlastnictví Motoroly znamenat šanci na větší a efektivnější rozšíření této služby do domácností. Jak se tato myšlenka uplatní uvidíme až příští rok, ale jistě se jednalo o jednu z nepříliš zanedbatelných pohnutek. 

Závěr

Ač se poměrně živě mluví o tom, že obě společnosti mají rozdílný ekosystém a různé tradice, myslím, že jejich spojení dává smysl. Google může pomoci upadajícímu výrobci mobilních telefonů opět na čelní pozice, získal esenciální patenty (které se jinak shánějí jen velmi obtížně) a má šanci na rozvoj Google TV a může také zachránit Android v patentové válce. Jaká bude návratnost největší investice internetové jedničky do výrobce mobilních telefonů je ale jen velmi obtížné odhadnout a jistě půjde o více než jen několik málo let. Snad právě také proto zareagovali akcie Google na nákup Motoroly poklesem. 

31. 8. 2011

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.