Úvod > Články > Využijte WiFi v Androidu naplno

Využijte WiFi v Androidu naplno

Ovládání WiFi a sledování vlastností bezdrátových sítí není v základní variantě u Androidu řešeno právě nejlépe. V následujícím článku se proto podíváme na několik aplikací, které umožňují tyto činnosti vylepšit.

Práce s bezdrátovými sítěmi založenými na WiFi je v Androidu relativně častou činností, která s sebou přináší řadu problémů a nedotažeností. Předně je k dispozici jen velmi jednoduchý manažer připojení, v podstatě žádná statistika a pokud WiFi zrovna nevyužíváte, ale máte jej zapnuté, tak jde o relativně velkého odběratele elektrické energie. Přitom je to právě WiFi, které je jedním z největších tahounů pro koupi chytrých telefonů i uživateli, kteří drtivou většinu jeho funkcí zřejmě nikdy nevyužijí a ani využívat nechtějí. 

Proto se v následujícím článku pokusíme podívat na několik zajímavých aplikací, které užívání bezdrátových radiových sítí v rámci Androidu vylepší a zpříjemní. Pokud máte sami nějaké praktické zkušenosti a chtěli byste nějakou aplikaci doporučit, můžete tak učinit v diskusi pod článkem. 

WiFi Toggle Widget

Mobilní telefony firmy HTC mají podobnou aplikaci přímo na ploše. WiFi Toggle Widget slouží jako jednoduchý přepínač mezi zapnutou a vypnutou WiFi. Není třeba chodit do horního rolovacího menu, vše je k dispozici na jedno klepnutí přímo na ploše. Jde o velice jednoduchý, ale praktický widget. 

WiFi Power Manager

Pokud, tak jako já, necháváte často zbytečně zapnuté WiFi, zjistíte, že spotřeba mobilního telefonu jde poměrně rychle nahoru. Současně je možné říci, že stálé připojení na internet s sebou nese řadu bezpečnostních rizik, kterých je dobré se vyvarovat. WiFi Power Manager je aplikací, kterou je možné nastavit vypnutí Wifi, pokud nejste aktivní po vámi definovaný čas – například deset minut. 

Wifi Tram

Další aplikace je užitečná jen pro obyvatele a návštěvníky města Brna. Některé dopravní prostředky (aktuálně tři tramvaje a tři autobusy) jsou vybavené Wifi a pomocí nástroje Wifi Tram je můžete jednoduše sledovat a plánovat svoji přepravu pomocí těchto dopravních prostředků. Potřebujete-li být i na cestách připojení k Wifi, jedná se velice užitečnou aplikaci. Pražská MHD spíše nahodile tuto možnost také zkouší. 

Wifi Analyzer

Velice komplexním nástrojem na sledování Wifi sítí je Wifi Analyzer, který primárně vykresluje do grafu sílu jednotlivých sítí, které jsou k dispozici včetně jejich kanálů. Dokáže ale nabídnout daleko více informací o stavu sítí. K čemu je to vlastně dobré? Pokud například bydlíte v panelovém domě, kde je více nezabezpečených sítí, můžete si velice jednoduše vybrat tu pravou, a to klidně v různých místnostech různou. Lze také pěkně měřit pokrytí domácnosti vlastním signálem a podle toho pak umístit router na vhodné místo v domě. 

WiFi Manager

Pokud často přecházíte mezi různými sítěmi, pak rozhodně věnujte pozornost nástroji s názvem WiFi Manager, který je určený právě pro správu Wifi připojení. Umožňuje nastavit seznam oblíbených sítí, do kterých se chcete přepnout, budete-li mít možnost, zobrazuje detailní informace o připojení a sítí nebo nabízí funkci pro vlastní pojmenování některé sítě, cože je užitečné zvláště tam, kde sítě mají velmi podivná jména. Nechybí ani mapa s rozložením bezdrátových sítí nebo možnost sledovat jen Wifi sítě s určitou třídou (b, g) . Podporovány jsou také sítě založené na Bluetooth nebo změna ze statické na dynamickou IP adresu a naopak. Příjemné je grafické provedení. Hodně funkcí bohužel přešlo pod placenou variantu aplikace. 

WiFi HotSpot / WiFi Tethering

Zvláště pro vybudování nějaké lokální sítě se hodí mít možnost vybudovat síť na základě HotSpotu. Pomocí aplikace  WiFi HotSpot / WiFi Tethering jde o činnost, která nezabere více než pár vteřin. 

Wi-Fi Ruler (a WiFi Manager)

Další užitečnou aplikací je Wi-Fi Ruler (a WiFi Manager), který nabízí řadu funkcí, které mají zajistit pokud možno co nejhladší přechod mezi sítěmi. Umožňuje například aktivní vyhledávání bezplatných sítí a automatické se připojení do nich. Pokud tedy například potřebujete synchronizovat data, stačí se projít po městě. Jistým nedostatkem je, že není možné přiřazovat prioritu jednotlivým AP. 

WeFi - Automatic WiFi

A na závěr ještě zajímavý projekt na pomezí síťového nástroje a sociální sítě s názvem WeFi - Automatic WiFi. Ten je založený na jednoduché myšlence – když objevíte bezplatnou síť Wifi, zanesete ji do systému (i se základní informací o tom, kdo je provozovatelem). Totéž dělají všichni uživatelé a tak vzniká mapa bezplatných míst, kde se lze připojit k síti. Stačí se podívat na mapu a vyrazit správným směrem. Ač není pokrytí zatím nijak oslnivé, popularita aplikace roste a lze tak předpokládat, že se bude situace stále jen zlepšovat. 

Nástrojů na práci s WiFi pod Androidem je celá řada – od jednoduchých vyhledávačů, přes technické vychytávky až po užitečné nástroje. Záleží na každém, jaký program si vybere. Je ale zřejmé, že řada z nich může používání WiFi v telefonu významně zpříjemnit. A to i přes to, že Wifi není a nebyla nikdy konstruována jako síť pro mobilní zařízení. 

14. 9. 2011

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...