Úvod > Články > Mobil, který otevírá zámky

Mobil, který otevírá zámky

Technologie se stále více snaží ovládnout mobilní periférie, ruku v ruce s tím kráčí snaha narvat do mobilních telefonů všechny možné funkce. Už teď jsou chytré mobily využívány víc k čemukoliv jinému nežli k telefonování, u některých modelů pak telefonování očividně vadí a vývojáři či designeři je tam přidali jen jako vynucené, ale nepochybně nechtěné dítě.

Vaření kávy se zatím do mobilu vrazit nepodařilo, ale občas se objevují nápady, které se od té kávy svojí ploskolebostí příliš neliší.

Jedním z nich je snaha udělat z mobilního telefonu klíč otevírající zámky u dveří. Přišla s ní firma HID Global, což kalifornská pobočka švédské firmy Assa Abloy a jedná se o softwarovou aplikace stáhnutelnou do mobilu, která po spuštění v blízkosti zámku zareaguje s jeho ID a zámek otevře. Snahou je ušetřit za magnetické kartičky, které využívají hotely či koleje po celém světě.

Nový systém je v současné době testován na kolejích arizonské univerzity a HID Global, hodlá systém zavést i v Evropě. Software využívá bezdrátovou technologii Near Field Communication k interakci mezi mobilem a hardwarovou čtečkou zámku.

Když pominu skutečnost, že nápad a nahrazením levné magnetické karty, kterou v recepci po našem odjezdu prostě využíjí znovu pro dalšího hosta, tak celý systém nese všechny rysy šíleného nápadu. Potenciálních nevýhod je snad tolik, že ani nemá smysl dělat pořadí.

Jelikož v současné době existuje jen pár smartphonů, které zvládnou technologii NFC, HID Global u některých studentů nacpal software na externí paměťovou kartu microSD, kterou lze ovšem ukrást stejně pohodlně jako klíč (což ostatně platí o celém mobilu). Mluvit o nějaké bezpečnosti je potom zbytečné.

Problémů je ale víc – studenti si oprávněně stěžují na to, že pokud si chtějí otevřít dveře ve chvíli, kdy telefonují, musí hovor ukončit, protože aplikace funguje, jen pokud mobil nepřijímá hovor. Firma také neřeší případy, jak se dostanu domu ve chvíli, kdy jsem ztratil signál, vybil baterie u mobilu, mobil mi upadl do kadibudky nebo mobil zapomněl v práci.

Pokud by se do této technologie zamotal i Microsoft, můžeme očekávat místo kliknutí otevírajícího se zámku modrající displej mobilu. A to nemluvím o tom problému, který bude u studentů asi nejčastější – po řádném přídělu alkoholu nebudu schopen aplikaci spustit.

Firmu HID Global chápu, její současný kšeft se smartcards moc možností dalšího růstu nepřináší, stejně jako kšeft s klasickými zámky mateřské firmy ze Švédska. Zavedení zámků na mobil by tak přineslo slepici se zlatými vejci jak mateřské firmě (nové zámky) tak americké pobočce, inkasující jak za software, tak opakované updaty.

Chápu i arizonské studenty, zvědavé na vyzkoušení nové technologie. Nechápu ale šílence, který si podobnou ploskolebost pořídí dobrovolně domů. 

21. 9. 2011

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...