Úvod > Články > Telefonování přes Skype s novým s adapterem Freetalk Connect-Me

Telefonování přes Skype s novým s adapterem Freetalk Connect-Me

Jde to už dlouho a úspora je značná. Ne každý má ale laptop vybavený reproduktorem a mikrofonem a alternativa sluchátek na uchu je výrazně méně příjemná. A to nemluvím o tom, že v dnešní době mobilních telefonů je jen málokdo ochoten nechat se při telefonování připoutat drátem k počítači.

Pár telefonů, které byly určeny speciálně pro Skype, sice existovalo, ale práce s nimi měla k dokonalosti daleko. Jeden jsme rozdýchali jen u jednoho ze tří počítačů, druhý si odsloužil své roky a nová alternativa na trhu nebyla.

Až nyní se začalo zdát, že to Skype začíná brát s domácím telefonováním vážně. Nový telefon je ale spíš nic než moc. Skype ho nejraději prodává s adapterem Freetalk Connect-Me, za který si připlatíme dalších 40 dolarů.

A pokud sáhnu do prasátka pro další dvacku, mám rok volání po Americe a Kanadě zdarma. Samozřejmě se jedná o volání na telefonní čísla, přímo po Skype je to zadarmo.

Už samotná instalace nepřesvědčí – šup s adapterem do zásuvky, od něj kabel do routeru, do telefonní zásuvky a třetí do telefonu. Adaptér pak mění hovor z telefonu na internetové spojení. Chybí ještě drobek – předprogramovat adaptér, aby některá předprogramovaná čísla rozeznal.

A jelikož na adaptéru není žádný čudlík a jedná se doslova o černou skříňku, musíme tvořit přes webovou stránku a doufat v zázrak.

Jelikož se vlastně jedná o soubor berliček, nemáme v ruce pravý Skypephone. Zapomenout musíme na adresář Skypu nebo na videohovor. To bych vzhledem k rodinné spořivosti vydýchal, ale že je mizerné spojení, při kterém bojuji s ozvěnou nejen já, ale také volaný (což mi popravdě řečeno vadí výrazně méně), to jsem překousl s většími obtížemi.

Sáhl jsem proto raději po druhé alternativě, kterou je Digital Cordless Expandable od GE. Jelikož Skype nechce slevu zadarmo, dáš 70 a dostaneš 400 minut, za další dvacku potom rok amerického volání zdarma. Navíc se dostanu k adresáři Skypu. Přijde si ale moje úsporná mysl na své? Ne tak docela, místní hovory jsou ve Spojených státech zdarma u většiny plánů, na hovory po Americe mám mobil s přehršlí minut.

Pokud ale potřebuju zavolat za louži, je Skype cenově přívětivý. Pokud ale volám pravidelně ujce Františka do Horní Dolní, nemusím si na to pořizovat nový telefon od Skypu, protože mi služba To Go, ke které se přihlásím přes skypový web, udělá stejnou službu.

Můžu tedy konečně odstřihnout odpornou linku, za kterou platím AT&T (nebo podobným šibalům) nehorázné peníze? Ne tak fofrem. Pohotovost či hasiče si nezavolám, na to není Skype stavěný. Stejně tak od Skype nedostanu telefonní číslo, tedy pokud nevysolím dalších 18 dolarů za tři měsíce. 

A bez čísla sice mohu volat, ale nikdo nezavolá mně, tedy pokud někomu nedám místo čísla moji skypovou přezdívku. Silně pochybuji, že bych ukecal třeba felčara, aby mi večer volal na Skype. Pokud si za číslo připlatím, stejně nedostanu to, co jsem měl.

Volání přes Skype je tedy levnější, ale výrazně pracnější, a Skype z nás láká peníze sice v malém, ale zato na každém kroku. Vonage nebo Ooma fungují lépe (včetně hovorů na pohotovost), takže by to šlo, kdyby se ovšem chtělo.

V případě Skype se ale nechce, protože firma se prostě nehodlá zabývat nepříjemnostmi typu nejrůznějších regulací, kterými musí plnohodnotné telefonní společnosti procházet. A dokud se to nezmění, bude telefonování přes Skype spíš libůstkou nežli pravidlem. 

28. 9. 2011

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.