Úvod > Články > Telefónica začne v příštím roce budovat optické přípojky

Telefónica začne v příštím roce budovat optické přípojky

Společnost Telefónica Czech Republic začne v průběhu příštího roku s dalším budováním optických přípojek -- ve hře je optika až do bytu, ale firma využije možná i stávajících metalických rozvodů.

Plány Telefónicy nabízet optické přípojky nejsou nijak nové -- někteří čtenáři si možná vzpomenou na pilotní projekty přípojek v určitých rezidenčních lokalitách (zejména pak v developerských projektech) z let 2008 a 2009. Stejně tak si možná někteří vzpomenou i na starší nabídky optiky domácím uživatelům v takových místech a postupnou změnu v parametrech služeb -- ostatně současní uživatelé se mohou o zkušenosti podělit v diskusi. 

Nabídka připojení přes optiku měla být dostupná většímu počtu lidí už v průběhu roku 2010, ovšem jak dopadly plány a sliby, patrně tušíte sami. Co se o optice v podání Telefónicy říkalo před dvěma lety, si můžete připomenout v článku Telefónica O2 nabídne optické přípojky: symetrických 100 Mbit/s až domů

Česká tisková kancelář teď přinesla "oživení" tohoto tématu: Telefónica totiž plánuje síť rozšiřovat a klientům nabízet jednak optickou přípojku až domů (FTTH) nebo "k chodníku" a poté použít současné metalické rozvody. V prvním případě by teoretické rychlosti přípojek mohly být dost vysoké,  v druhém případě omezené s horní hranicí desítek Mbit/s. Každopádně v současné chvíli nemá moc cenu uvažovat o (ne)symetrii připojení a podobných věcech. 

Telefónica striktně vzato nemá v této době moc důvodů do rezidenční optiky investovat velké částky, protože jejímu připojení přes DSL se stále daří, byť prodejnost těchto přípojek už není taková, jaká bývala (což je z mnoha úhlů pohledů pochopitelné). Navíc v současnosti firma přešla na rychlejší technologii VDSL. Suma sumárum optika do bytu nebo k budově bude patrně nabízena opět tam, kde se to vyplatí, tj. novější stavební projekty a větší sídliště. Je dost nepravděpodobné, že by v dohledné době optické přípojky -- byť jsou mnohonásobně rychlejší a kvalitnější -- mohly nahradit stávající řešení DSL (ADSL či VDSL). 

3. 10. 2011

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...