Úvod > Články > iPhone 4S místo “pětky” - zklamání, nebo dostatečný upgrade?

iPhone 4S místo “pětky” - zklamání, nebo dostatečný upgrade?

Celý svět očekával, že společnost Apple uvede včera večer našeho času naprostou “bombu”: zcela novou a revoluční řadu svého oblíbeného chytrého telefonu. Realita však byla nakonec jiná - ohlášen byl “jen” citelný upgrade stávající čtyřkové řady (nový přístroj začnou prodávat 14. 10. tři velcí američtí telefonní operátoři).

Současně byla ovšem oficiálně uvedena i nová verze mobilního operačního systému Apple iOS 5, s řadou nových možností pro iPhony, iPady i iPody Touch (ke stažení bude od 12. 10.). Obojí si tedy budou moci zájemci opatřit již kolem první poloviny října. Možná se hlavní “chyba” Apple odehrála v marketingu - přehnané očekávání mnoha zákazníků a komentátorů se odrazilo v jejich následném relativním zklamání, v psychologicky nenaplněném očekávání řady z nich, především stávajících majitelů Iphonu čtyřkové řady. 

Co nového vlastně iPhone 4S přináší? Zvnějšku sice vypadá zcela stejně, má stejné rozměry a stejný displej o velikosti úhlopříčky 3.5 palce (89 mm) jako předchozí model, avšak má přesto některá podstatná hardwarová vylepšení, což především znamená urychlení. Uvnitř pracuje výkonnější dvoujádrový procesor A5, stejný jako v iPadu 2, a údajně i grafika je několikrát výkonnější oproti verzi 4. Zadní kamera umožňuje snímat statické fotky o kvalitě 8 megapixelů (3264 x 2448), se schopností detekce tváře, a natáčet stabilizované HD video o kvalitě 1080p, za přispění malého bočního LED blesku.

Úložná kapacita činí volitelně 16, 32 a 64 GB (poslední z modelů ovšem již stojí neveselých 399 USD při dvouleté smlouvě u operátora. Cena ve volném prodeji bez smlouvy nebyla zatím oznámena, u nás může být snadno vyšší než 20 tisíc korun). Telefonní konektivita zůstává v kategorii sítí 3G, i když se s verzí 4S připojíme všude na světě (přístroj je řazen do kategorie tzv. worldphone, má s novým anténním systémem schopnost komunikace v sítích typu GSM/UMTS, CDMA, EV-DO rev A, dále obsahuje nadstavbu HSPA+). Typická rychlost downloadu dat se má zvýšit asi dvakrát (až na max. 14.4 Mbps).

Přístroj má trochu větší výdrž baterií při hlasovém volání do sítí 3G (8 hodin oproti 7 u minulého typu 4. řady), avšak citelně horší výdrž v pohotovostním režimu (jen 200 hodin oproti 300 hodinám. Výkonnější procesor má totiž logicky větší spotřebu energie). Hardware ovšem přesto celkově nepůsobí příliš ohromujícím dojmem, srovnáme-li ho s některými špičkovými modely konkurenčních firem.

Pokud jde o software, operačním systémem nového modelu je nový iOS 5. Mezi jeho hlavní zajímavé zabudované schopnosti patří “inteligentní osobní asistent s hlasovou podporou” - Siri. Siri rozumí anglickým hlasovým povelům a dotazům v přirozené řeči (např. “Jaké bude počasí?”, jde totiž o výsledek vyspělého AI projektu CALO - Cognitive Assistant that Learns and Organizes). Umí samozřejmě překládat celé hlasem vyslovené anglické věty do textu (jde o implementaci technologie Dragon dictation od Nuance Technologies, kterou loni firma Apple koupila. Zvládne aktuálně i němčinu a francouzštinu.).

Tento inteligentní asistent spolupracuje s ostatními aplikacemi a online vyhledávacími službami, mj. založenými na místě, kde se právě uživatel nachází (Location based services), takže se můžeme iPhonu hlasově zeptat např. na nejbližší restauraci určitého typu. Na analogické funkce v české jazykové podobě však asi budeme muset čekat ještě hodně dlouho.

Za jistý přelom u iOS 5 lze pokládat i těsnou datovou komunikaci, především automatické sdílení a synchronizaci, přes tzv. iCloud. Internetové servery zajišťující iCloud pracují v pozadí klíčových datových služeb jako jsou např. kontakty, kalendář a email. Jakmile nastane v jakémkoliv z osobních mobilních zařízení vybavených iOS 5 či počítačích s Mac OS X Lion datová změna, nemusíme vůbec synchronizovat data s dalšími podobnými zařízeními od Applu.

Internetové úložiště iCloud se o to postará za nás (“it just works”, jak řekl Steve Jobs již při červnové prezentaci této technologie) a pošle dotyčná data na všechna ostatní zařízení, kam se mají data dostat (nejen naše, ale i na přístroje přátel a rodinných příslušníků, se kterými údaje sdílíme). Totéž se týká i integrovaných multimediálních aplikací a jejich dat (hudba, fotky, videa).

Objem této “cloudové” zálohy zdarma však bude jen 5 GB. iOS 5 je také vybaven novým systémem upozorňování na události (uvidíme je i na zamykací obrazovce) a aplikací Newsstand, která agreguje zprávy z novin a časopisů. Také má těsnou integraci s Twitterem. Zajímavou možností je také instantní chat (iMessage) s ostatními uživateli iOS 5 ve stylu BBM (BlackBerry Messenger). Nebo možnost bezdrátové komunikace s perifériemi jako jsou externí velké monitory a tiskárny (zabezpečuje systém AirPlay)

Co u verze 4S nenajdeme? Nenajdeme zde bezkontaktní platební technologii na bázi čipu s Near-Field Communication (NFC), takže příznivci tohoto nového způsobu placení budou muset ještě nějakou dobu používat jen technologii Google Wallet, u nejmodernějších systémů s Androidem. Nenajdeme zde ani konektivitu pro sítě, které předznamenávají nástup 4G (WiMax nebo LTE). Obojí se má objevit až v pětkové řadě iPhonu.

Telefony Apple jsou v tomto svázány zejména s možnostmi amerických operátorů jako jsou Verizon, AT&T a Sprint a zavádění rutinní 4G komunikace se u nich plánuje až zhruba za rok. Mnoho uživatelů asi také nepotěší, že se vůbec nezvětšil displej ani praktická doba životnosti baterií.

Podle některých pozorovatelů je už dnes v podstatě připraven i model iPhone 5, avšak na trh bude uveden až někdy příští rok, aby nebyl produktový cyklus zbytečně urychlován (např. kvůli dobíhajícím typicky dvouletým smlouvám). Možná se s odstupem času tento odklad nakonec ukáže jako rozumný a marketingově pro Apple z dlouhodobého hlediska výhodný (model 4S bude jistě zajímavý např. pro mnohé současné majitele přístrojů trojkové řady i pro zcela nové uživatele Iphonu).

Za hlavní negativní zprávu pro zákazníky tedy nelze snad ani považovat neuvedení pětkové řady, jako spíše dost vysokou cenu tohoto čtyřkového upgradu, která ztlumí konkurenceschopnost zcela nových iPhonů vůči systémům na bázi Androidu nebo Blackberry (RIM). Na druhou stranu výrazně klesají ceny starších modelů - iPhone 3G bude od nynějška nabízen ke dvouleté smlouvě u operátora zdarma a “klasický” iPhone 4 za stejných podmínek za 99 USD. V České republice má být iPhone 4S k mání od 28. 10. 2011. 

6. 10. 2011

Autor: Redakce ADSL.cz

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Nizozemská vláda možná přestane používat Facebook kvůli pochybnostem o ochraně soukromí

Nizozemská vláda uvedla, že možná přestane používat Facebook. Doporučil ji to místní regulátor kvůli možnému...

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...