Úvod > Články > Přehled nejlevnějších mobilů s Androidem

Přehled nejlevnějších mobilů s Androidem

Na trhu s mobilními telefony to docela vře. Masivně se u nás začaly oficiální cestou prodávat mobilní telefony s Androidem, které jsou cenově řádově výhodnější než běžné, tzv. hloupé telefony. Začíná tedy platit pravidlo, že telefony s Androidem budou součástí každé české rodiny. Google tak posiluje svou pozici na trhu, i když se o to přímo nezasazuje.

Na začátku musím uklidnit ty z vás, kteří se snad domnívají, že masivně zlevňují mobilní zařízení osvědčeného výrobce HTC. Zde se žádné překvapení nekoná a tyto telefony si drží svou cenu, kterou snižuje jen uvedení novějších modelů. V dnešním článku bude řeč o mobilních telefonech s operačním systémem Android, jejichž cenovka je nižší, než cca 6 tisíc s DPH. Dlužno dodat, že v této cenové relaci jsou docela „plné regály“ internetových e-shopů, proto si pohled na nejlevnější Androidy zredukujeme tak, abychom získali přehled jen zajímavých přístrojů, které se výrazně liší od konkurence. 

Celému trhu s levnými telefony Android dominují čínští výrobci ZTE a HUAWEI. Možná ohrnete nos nad takovými značkami, ale tito výrobci dodávají brandované telefony pro velké operátory a dále pro výrobce mainstreamových značek – například pro Samsung, LG apod. Není tedy důvod nevěřit, navíc co z elektroniky se dnes nevyrábí v Číně? Ale nyní se již podívejme na výběr nejzajímavějších modelů. Ceny jsou uvedeny jako orientační ceny s DPH z jednoho českého e-shopu.

ZTE 945

Cena: 2599 Kč

Tento telefon jsem zařadil do tohoto přehledu díky jeho ceně. Jde o nejlevnější Android na trhu. Čínská společnost ZTE jej dodávala také pro operátora Vodafone, kde jej ale za podobnou cenu již nahradil modernizovaný model Vodafone 858. Kromě verze Androidu jde o identický model v jiném pouzdře. Telefon disponuje procesorem Qualcomm MSM7227 600MHz, 150 MB RAM, 150 MB ROM, kapacitním 3.2" TFT LCD 240x400 a technologiemi HSDPA, GPS, BT a WiFi. Nechybí ani 5 MPx fotoaparát bez autofokusu. Začínajícímu uživateli s Androidem tak nic nechybí. Zkušenosti uživatelů jsou dle diskusních fór veskrze pozitivní.

HUAWEI U8500 Esp

Cena: 2999 Kč

Druhý velký čínský výrobce HUAWEI nabízí vedle ZTE také levné a vybavené mobilní telefony s operačním systémem Android. Tento model nabízí oproti předchozímu přístroji atraktivnější design, paměť 256 MB RAM, 512 MB ROM a kapacitní displej 3.2" TFT LCD 320x480. Mimo to nabízí také nižší hmotnost. I tento model má ale pouze 600 MHz procesor a Android verze 2.1. Fotoaparát je zde také bez autofokusu a to pouze 3,2 MPx. Tak jako tak jde o zajímavou alternativu mezi nejlevnějšími chytrými telefony. Oproti ZTE 945 má HUAWEI U8500 o sto hodin lepší výdrž baterie – až 350 hodin v pohotovostním režimu.

Samsung GT-S5570 Galaxy mini

Cena: 3420 Kč

Nemusí jít jen o výhradně nízkonákladové výrobce, kteří dokáží vyrobit extrémně levné a funkční telefony. Nejlevnější Samsung s Androidem 2.2 nabízí v podstatě totéž jako předchozí HUAWEI v líbivějším zaobleném provedení. Několik rozdílů zde ale je. Oproti HUAWEI U8500 má Samsung jen 164 MB RAM a kapacitní displej 3.14" TFT LCD 240x320 – zde se tedy výrazně šetřilo. Rozměry telefonu jsou téměř identické s předchozími telefony, ale tento nabízí hmotnost pouhých 106 gramů a výdrž baterie až 570 hodin v pohotovosti.

ZTE Blade

Cena: 3750 Kč

Pokud by měl nějaký telefon aspirovat na zařízení s nejlepším poměrem cena a výkon, pak ZTE Blade bude jasným vítězem této doby. Za cenu nižší než 4000 Kč nabízí sice stejný 600 MHz procesor, ale novější Android 2.2, všechny dostupné technologie jako 3G, GPS, WiFi nebo BT, dále pak 512 MB RAM, 150 MB ROM a kapacitní 3.5" TFT LCD s perfektním rozlišením 480x800. To je na tuto třídu nevídané. Jedinou vadou na kráse je baterie s pohotovostní výdrží 165 hodin. Aktivní uživatelé, kteří telefon využívají naplno tak nabíjejí denně.

ZTE Skate

Cena: 5190 Kč

Hledáte-li již něco lepšího, pak neuděláte chybu, když koupíte ZTE Skate. Disponuje procesorem Qualcomm MSM7227T 800MHz, OS Android 2.3, 512 MB RAM, 150 MB ROM a velkým kapacitním displejem 4.3" TFT LCD 480x800. Všechny předchozí uvedené modely podporovaly co do displeje 262 tisíc barev. Tento model jich dokáže reprodukovat 16 milionů. Oproti modelu ZTE Blade byla vylepšena baterie s výdrží 288 hodin.

HTC ChaCha

Cena: 6090 Kč

Na závěr si dovolím zařadit jeden cenově zajímavý model výrobce HTC. Pokud vyhledáváte telefon s plnohodnotnou, ale nevysouvací klávesnicí, pak je tento model jako stvořený pro vás. Komunikátor má procesor Qualcomm MSM7227 800MHz, Android 2.3, BT 3.0, 512 MB ROM, 512 MB RAM, podélně uložený TFT displej 2.6" s rozlišením 480x320 a 5 MPx fotoaparát s autofokusem a diodovým bleskem. Výdrž přístroje je příjemných 430 hodin v pohotovostním režimu.

Závěrem

Jak vidno z našeho přehledu, obstojný telefon s Androidem lze pořídit již pod tři tisícovky. Za solidní kus pak necháte v obchodě bankovku s obrázkem T.G.M. Až na výjimky jako je HTC ChaCha stojí stejně vybavené modely HTC dvojnásob. Sic nabízí přidanou hodnotu v rámci podpory výrobce, ale přiznejme si, kdo z nás ji využije. Navíc internetová fóra jsou plná návodů, alternativních ROM a rad pro všechny typy přístrojů. 

12. 10. 2011

Autor: David Procházka

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.