Úvod > Články > Apple ve víru změn

Apple ve víru změn

Společnost Apple zažívá v posledních dnech poměrně bouřlivé období – zemřel její zakladatel Steve Jobs, představila iPhone 4S a v Amazonu ji vyrostla velká konkurence v oblasti tabletů. Co budou tyto změny pro Apple znamenat? Změní svojí současnou obchodní politiku?

Apple s v minulém týdnu činil a mimo iPhone 4S, ke kterému se teprve dostaneme nabídla řadu dalších zajímavých novinek a informací. Tou první může být poměrně slušný obchodní výsledek nového operačního systému MAC OS Lion, který stojí přibližně 30 USD a již se objevil na 7% MAC počítačů. Jen pro srovnání – Apple tohoto čísla dosáhl za dva týdny, Microsoftu to trvalo 20 týdnů.

Jablečné společnosti se přitom na poli klasických počítačů a notebooků velice dobře daří a udržují si meziroční růst kolem 20 %. Navíc je možné říci, že jde o největšího výrobce obou zařízení v USA. Segment trhu, který se může pro nás Evropany zdát z našeho pohledu spíše zanedbatelný je přitom pro Apple klíčový.

Představen byl také nový iPod, který je v USA na trhu s přenosnými přehrávači zcela dominantní, ale současně se nedočkal téměř žádných inovací, což může být pro jeho uživatele jistým zklamáním. Apple přitom vydělává nejen na samotném prodeji zařízení, ale také na nabídce aplikací, které si mohou uživatelé pořídit. 

iPhone 4S

Zřejmě jednou z největších mobilních novinek minulého týdne je uvedení iPhone 4S. Původní očekávání byla přitom spojena s příchodem páté generace a mnoho lidí tak pocítilo nemalé zklamání - změny jsou totiž téměř výhradně kosmetické. V zásadě hlavní novinkou je nový dvoujádrový procesor, který má být až sedmkráte rychlejší. Lepší je také fotoaparát a hlavním tahákem má být hlasové ovládání Siri, které ale bude omezené (zatím) jen angličtinu, francouzštinu a němčinu. 

Ten kdo očekával větší display či nějaké revoluční službu bude zřejmě zklamán a bude si muset počkat na pátou verzi chytrého telefonu, jehož vydání je zatím v nedohlednu. Zřejmě největším problémem může být to, že Apple nebude mít v budoucnosti co nabídnout oproti konkurenci. 

Může tak jít o dlouhodobý problém, který se v Apple začíná projevovat ve více oblastech, kde Apple sází stále více jen na evoluci a revolučních prvků je stále méně. Snad jedinou významnou inovací je iClode, který pošle všechna uživatelská data do cloudu a nabídne možnost velice rychlé synchronizace téměř všech dat, což by mělo být velkým tahákem. Bohužel z počátku bude chybět podpora iTunes, což významně snižuje význam podobné služby a její jedinečnost například oproti DropBoxu. 

Zajímavé bude sledovat, jak se k celému projektu iPhone postaví Samsung, který se již nechal slyšet, že bude chtít Apple vrátit patentové spory a bude usilovat o zákaz z prodeje. Tím, že nepřišel iPhone 5, možná padají i možnosti konkurence se nějak patentově prosadit oproti jablečnému produktu. Možná také to hrálo roli v tom, jaký druh telefonu byl představen. 

iTunes Music Store v Česku

Zdá se, že Apple postupně přehodnocuje strategii v oblasti přístupu ke Střední Evropě a dalším doposud opomíjeným zemím. Pěknou ukázkou může být spuštění iTunes Music Store v Česku, což v podstatě znamená, že se zásadním způsobem rozšíří možnosti využití projektů Apple u nás. Tím, co dělá jejich produkty exklusivní je právě spojení kvalitního hardware a software s možností nákupu služeb a obsahu. To, že se hudba dostala do Česka právě od Apple dříve než od Google s jeho Music Beta, je významná konkurenční výhoda. 

Zajímavé také je, že se Apple rozhodl řadu svých výrobků zlevnit. Jistě tím může oslovit větší okruh uživatelů, ale z druhé strany možná ztratí na exklusivitu, což možná ukazuje a další posun ve strategii společnosti. 

Amazoní tablety

Rozhodně není bez zajímavosti, že se do souboje s Apple na trhu, kterému zcela dominuje - tedy v oblasti tabletů, pustil Amazon. Ten si udělal jméno s čtečkami, které nyní rozšířil o barevný tablet Fire. Aktuálně má již více než čtvrt milionů objednávek a měl by zaujmout jak příznivou cenou, tak také kvalitou zpracování a funkcemi. Amazon je také tím, kdo je schopen nabídnout poměrně bohatý obsah, za který jsou uživatelé ochotni platit. Mimochodem na každém prodaném kusu tratí údajně 50 USD a doufá, že se mu peníze vrátí prostřednictvím nákupu služeb, programů či knih. 

Také proto sází na Android s vlastním Marketem, který umožňuje Amazonu lepší kontrolu nad příjmy. Ukazuje se, jak výhodné je spojení výrobce hardware, software a dodavatele služeb. Zatím právě první složka Google chybí a možná pro něj bude slabinou trhu. Naopak Amazon i Apple dokáží obsah dodávat velice dobře.

Závěr

Trh s mobilními zařízeními se velice rychle mění a je zajímavé sledovat nejen rozvoj technologií a patentové spory, ale také to, jak jednotlivé společnosti pracují s obsahem. Je to právě on, kdo dává jednotlivým zařízením rozhodující přidanou hodnotu a stále více společností si to intenzivně uvědomuje. Možná tak půjde o další zajímavou revoluci v tom, jak lidé budou ovládat nové technologie. 

14. 10. 2011

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...