Úvod > Články > Steve Jobs: Google ukradl Android & Microsoft je bezvýznamný

Steve Jobs: Google ukradl Android & Microsoft je bezvýznamný

Biografie zakladatele společnosti Apple Steva Jobse se dnes dostává na pulty amerických knihkupectví. List New York Times otiskl několik ukázek, kde se Jobs vyjadřuje mimo jiné na adresu systému Google Android a také odvěkého rivala, společnost Microsoft.

Kniha Waltera Isaacsona The Exclusive Biography bude bestseller, to je již teď poměrně jistá věc. List New York Times ale už uveřejnil úryvky, kde Walter mimo jiné cituje Jobsovy názory na konkurenční firmy, jako je Microsoft nebo Google. Některá z Jobsových prohlášení samozřejmě vyvolala napříč webem ohnivé debaty. 

Ohledně Microsoftu Steve Jobs řekl, že firma je z velké části bezvýznamná a že podobné firmy vjedou do slepé uličky a zastaví svůj rozvoj, jakmile se jejich vedení ujmou obchodníci. Narážel tím na dlouholetého výkonného ředitele Microsoftu Steva Ballmera, který opravdu v odborných kruzích často bývá kritizován právě proto, že za jeho vlády firma nepřinesla žádnou revoluční věc, žádný produkt, který by určoval trendy na poli IT -- ty přišly buď právě z produkce Applu (iPod, iPhone, iPad, ...), nebo malých startupů, jako je Twitter, Facebook aj., jež se proměnily ve velké hráče. Jobs za stejný příklad špatného vedení však zmiňoval i éru Applu, kdy byl u kormidla John Sculley (1983-1993). Jobs také řekl, že Microsoft žádnou změnou dle jeho názoru neprojde, dokud v jeho čele bude stále Steve Ballmer. 

"Pokud to bude potřeba, do posledního dechu s ním budu bojovat a použiju třeba i každé penny z 40 miliard dolarů, které má Apple v bance," řekl Jobs na adresu mobilního systému Android (vhodné je poznament, že od doby, kdy tohle Jobs autorovi při jednom z rozhovorů řekl, Apple svůj kapital podstatně navýšil). "Android zničím, protože jde o kradený produkt. Jsem ochotný odstartoval i termonukleární válku, co se tohoto týče." Jobs byl přesvědčen, že Android je okopírovaný iOS (iPhone) a že Google se přiživuje jen na myšlenkách Applu. Nikdy však po Googlu u soudu nepožadoval odškodné -- jak v minulosti řekl, nechtěl žádné miliardy dolarů, "těch má firma dost". Přál si, aby prostě Android zmizel ze zemského povrchu.

24. 10. 2011

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.