Úvod > Články > Kindlephone – nový mobil a od Amazonu?

Kindlephone – nový mobil a od Amazonu?

Šéf firmy Amazon je pořádně tvrdohlavý. Nejdříve vydupal ze země umírající sektor elektronických čteček a udělal ze značky Kindle celosvětový trhák, potom se sebevědomě pustil svým Kindle Fire do zatím neporazitelného tabletu iPad.

O tabletu kopajícího pod značkou Amazon se přitom delší dobu spekulovalo, aniž by se z řad Amazonu ozvalo nějaké potvrzení. Proto je možné, že i na nejnovějších spekulacích něco bude.

Začalo se totiž mluvit o tom, že Amazon připravuje vlastní mobilní telefon. První hlasy se ozvaly kupodivu z bankovních kruhů, např. Mark Mahaney ze CitiGroup věří, že by se nový mobil měl objevit koncem příštího roku.

Odhaduje to podle informací, které získal od dodavatelů z Asie. V odhadech šel dokonce ještě o krok dál – cena by měla být 160 dolarů a pod kapotou bude šlapat procesor OMAP od Texas Instruments. Operační systém by samozřejmě byl Android (ostatně jaký jiný, Apple si do vlastního písečku hrabat nenechá a sázka na Microsoft je u smartphonů přece jenom poněkud nejistá).

Co je na tom pravdy, ví jen Bůh a svatý Václav (dobře, ještě také Jeff Bezos). Pravdou je, že má dobře našlápnuto – od Googlu již dostal jeden na míru upravený Android, navíc prodává chytré mobily pro všechny čtyři velké americké telefonní sítě. Softwarová výprava s prodejní infrastrukturou tedy k dispozici jsou.

Co bychom mohli od případného Kindlephonu očekávat, není zcela jasné. Pokud ale můžeme odhadovat podle Kindle Fire, dostali bychom do ruky mobil, který zcela nepochybně nijak nenadchne a zcela určitě nepředstavuje žádný průlom. Současně ale jeho kombinace solidního zpracování a mimořádně nízké ceny je průlomem sama o sobě.

U Kindlephonu by to platilo také – pod 200 dolarů nedostaneme pořádný smartphone ani v případě, že sáhneme po dotovaném přístroji a nějaké té síti se upíšeme krví na dva roky. Jak by na podobnou cenu reagovaly firmy jako Verizon, které by v případě dotování Kindlephonu musely zákazníkům snad připlácet, nelze odhadnout.

Na druhé straně jsou tu ale také značné problémy. Software pro smartphone je přece jenom jiná liga nežli operační systém pro tablet. Navíc rozhodnutí o tom, která firma bude nový smartphone podporovat, není ani jednoduché, ani rychlé.

Dvojnásobně to pak platí ve Spojených státech, kde jednotlivé firmy do značné míry mají rozhodující slovo, protože ony rozhodují o cenách mobilů rozhodnutím o tom, které mobily nabídnou za dotovanou cenu a které nikoliv.

Dvanáct měsíců představuje v digitální době věčnost, za kterou se může stát cokoliv. Odhady a spekulace často předbíhají dobu a často jsou naprosto mimo mísu. Na druhé straně se někdy dočkáme, i když to trvá.

O bílém iPhonu se spekulovalo několik let a většina expertů se již začala tvářit nerudně ve chvíli, kdy se o něm někdo opět zmínil. O Kindlephonu to může platit také. Tvrdohlavost Bezose nelze podceňovat o nic méně, nežli donedávna  Jobsovu. A tak se nechme překvapit. 

23. 11. 2011

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.