Úvod > Články > Miliony chytrých telefonů sužuje sledovací software, o kterém uživatelé vůbec nevědí

Miliony chytrých telefonů sužuje sledovací software, o kterém uživatelé vůbec nevědí

Software Carrier IQ, který se bez problémů dá nazvat rootkitem, je telekomunikačními operátory (či na jejich požádání) instalován na chytré telefony. Carrier IQ přitom sleduje, co uživatelé dělají a kde jsou. K instalaci tohoto softwaru se přiznali už američtí operátoři AT&T a Sprint.

Software je určen k tomu, aby sbíral data o kvalitě hovorů, poruchách/zamrzání telefonů, životnosti baterie apod. Jenže uživatelé o něm vůbec nemají tušení a k jeho aktivaci (až na jednu výjimku, viz níže) nedávají souhlas. Když "volá domů", podle některých tvrzení zároveň odesílá citlivá data o uživatelích a jejich aktivitě, někteří hovoří i o monitorování obsahu textových zpráv. Totiž z technologického hlediska a povahy tohoto softwaru tomu nic nebrání.

Carrier IQ je instalován operátory, resp. výrobci přístrojů na žádost operátorů, na chytré telefony s různými operačními systémy; na seznamu nechybí iOS (iPhone), Android, BlackBerry (RIM) nebo Symbian.

Společnost Apple v reakci na propuknutí skandálu vydala prohlášení, v němž uvedla, že tento softwaru už přestala používat v systému iOS 5 a že v rámci aktualizací ze zařízení se staršími verzemi iOS tento software odstraní úplně. Firma zároveň odmítá, že by sbírala uživatelské informace. "Nikdy jsme nezaznamenávali stisknutí kláves, obsah zpráv nebo další osobní informace." Apple je zjevně jedinou firmou, která tento software neaktivovala automaticky, ale rozhodnutí nechala na uživateli (software je ve výchozím stavu vypnut).

Firma Carrier IQ uvedla, že krátké zprávy nečte. "Vidíme, že přicházejí. Vidíme, jaké k nim patří telefonní číslo. Ale nijak neukládáme, neanalyzujeme nebo ani jinak s obsahem nenakládáme."

Kolik telefonů tento (či podobný) software používá bez vědomí uživatelů, nejde v tuto chvíli říct. Hovoří se vágně o "milionech kusů" v USA. Samotná firma hovoří až o 140 milionech zařízení na světě.

Viceprezident společnosti Andrew Coward uvedl, že "když vám spadne spojení, operátoři o tom chtějí vědět. Takže náš software zaznamená, kde v tu chvíli jste, kdy k přerušení hovoru došlo a jaká je poloha vysílače."

5. 12. 2011

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...