Úvod > Články > TOP 8 androidích aplikací roku 2011

TOP 8 androidích aplikací roku 2011

Současný svět mobilních technologií se nese ve znamení nástupu smartphonů, které budou brzy představovat dominantní skupinu mobilních telefonů. V následujícím článku se podíváme na osmičku aplikací, které hýbaly rokem 2011.

Mobilní aplikace představují stále důležitější segment příjmů výrobců operačních systémů, ale i webových služeb a dalších aplikací. Pěkně to vyjádřil Amazon, který se nechal slyšet, že Kindle není produkt, ale služba. Právě změněné obchodní modely výrobců, které stojí stále více na prodeji služeb a nikoli na maržích na zařízeních byly jedním z největších impulsů pro rozvoj smartphonů a především pro růst jejich prodejnosti.

Pokud bychom měli v roce 2011 hledat velkého vítěze či poraženého, výběr by nebyl příliš složitý. Android od Google nejen že představil zásadní inovace v oblasti zpracování hlasu, vyhledávání nebo práce svého operačního systému, ale především si ukrojil obrovský podíl na trhu, když se mu podařilo převálcovat téměř veškerou konkurenci, snad kromě Apple, navzdory všem patentovým sporům a problémům. Poraženým je naopak Microsoft, který se s podílem propadl do naprosté minority (okolo 1 %) a více vydělá na mimosoudních dohodách než na vlastním mobilním operačním systému.

V následujícím článku se pokusíme ukázat desítku mobilních aplikací, které v tom či onom směru hýbaly trhem nebo změnily způsob používání mobilního telefonu. Ač je výběr do určité míry značně subjektivní, je možné říci, že (snad) alespoň v základních rysech vystihuje směr, kterým se mobilní trh v posledních dvanácti měsících ubíral.

Google Plus

Mobilní aplikace Google Plus byla významná hned z několika důvodů. Předně představuje nejpropracovanějšího mobilního klienta pro sociální sítě. Raketový nástup celého projektu byl spojený právě se sázkou na uživatele mobilních telefonů. Rychlé zadávání příspěvků, sdílení obsahu a především bleskově rychlá publikace fotografií do velké míry definovali to, jak Plus dnes vypadá.

Facebook

Aplikace Facebooku dlouho zůstávala za Plus. Nedokázala nabídnout v podstatě nic jiného, než jen vylepšený přístup k webovému rozhraní. Přesto je provoz na Facebooku z velké části spojený právě s mobilními telefony. Lidé chtějí publikovat a znát informace hned, využívat čas v hromadné dopravě nebo v zácpách na silnicích. Pokud bychom k nim připojili také aplikace Twitter, mohli bychom říci, že velkou úlohu hrála socializace a nástup sociálních sítí právě do mobilních telefonů. A to nejen u nás, ale všude ve světě.

Angry Birds

Žádná hra na mobilní telefony nezískala takovou popularitu, jak rozlobení ptáci. Jednoduchý nápad, vtipná grafika a hratelnost založená na dotykovém ovládání nadchla uživatele a tvůrcům přinesla nemalé peníze. Dočkala se také řady dalších variant a bonusů, které na jednu stranu neúspěchem nedopadly, ale již nijak nevystoupili z řady. Přesto může ukazovat jednu z cest, jak se může herní průmysl na mobilních telefonech adaptovat.

Google Wallet

O elektronické peněžence se zatím více mluví, než že by se úplně používala.Integruje bezkontaktní platby, elektronický platební kanál a nabízí integraci do mobilního telefonu, který díky NFC může již brzy zcela nahradit peněženku či platební kartu. Testovací provoz plateb se zatím vyvíjí dobře a díky dobré integraci do Androidu a solidní bezpečnosti by se Wallet mohl příští rok stát významným konkurentem PayPal.

Lookout

Virům začínají být vystaveny také mobilní telefony a na místě je tedy spolehlivá ochrana proti nim. Jednou z účinných variant je právě Lookout. Možná dnes nepatří mezi nejznámnější aplikace, ale již příští rok se bude o bezpečnosti u chytrých mobilních telefonů mluvit jistě mnohem více. Také zde jde tedy spíše o službu pionýrskou.

Pulse

Mobilní zařízení mohou nabízet často velice originální způsob práce, který nemusí mít v oblasti běžných aplikací alternativu. A právě jedním z těchto nástrojů je Pulse. To je jakýmsi multimediální čtenářským centrem, které kombinuje Flipboard a News.me, Newsy, Showyou, Qwiki nebo Feedly. Původně šlo jen o jakousi kombinaci textů setřízených na jedné ploše, ale dnes jsou možnosti tohot zpravodajského centra podstatně širší. Pokud vám nevadí číst anglicky a máte WiFi či vhodný datový tarif rozhodně doporučuji vyzkoušet.

Nuance & Swype

Jednou z technologických věcí, které přinesl rok 2011 byl významný pokrok v rozpoznávání řeči a její převod na text. Společnost Nuance & Swype jde ale trochu jinou cestou a snaží se zdokonalovat možnosti psaní na mobilních telefonech. Zájem je věnován především technice T9 a jejímu vylepšování.

Opera Mobile

Opera Mobile je již nějakou dobu jediným rozšířenějším prohlížečem pro mobilních telefony, který nedodává přímo jejich výrobce. Možnosti tohoto nástroje jsou poměrně bohaté a práce s ním příjemná. Ač se Opeře na běžných počítačích příliš nedaří, v oblasti mobilních telefonů by mohla vyučovat ostatní jak pohodlně pracovat s více kartami nebo spravovat záložky.

Závěrem

Rok 2011 byl nepochybně rokem, kdy se rozvíjely aplikace pro mobilní telefony historicky největším tempem. Android je nyní na více než polovině nově prodaných smartphon a lze očekávat, že jeho podíl poroste i nadále. Vybrané aplikace více než nějakou absolutní oblíbenost ukazují, jak se svět mobilních telefonů během roku změnil – masově nastoupila éra sociálních sítí, objevili se první úspěšné hry, telefon se používá jako i jako nástroj pracovní a velkým tématem příštího roku bude především bezpečnost, kterou stále hodně lidí považuje na poli mobilních zařízení za podružnou.

Chybělo vám v přehledu něco? Své názory můžete vyjádřit v diskusi pod článkem. Já osobně bych možná ještě doplnil nepříklad Evernote, Square či Foursquare. 

7. 12. 2011

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Nizozemská vláda možná přestane používat Facebook kvůli pochybnostem o ochraně soukromí

Nizozemská vláda uvedla, že možná přestane používat Facebook. Doporučil ji to místní regulátor kvůli možnému...

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...