Úvod > Články > Microsoft a tablet? Marný boj

Microsoft a tablet? Marný boj

O tom, že Microsoftu ujel v oblasti tabletů vlak, ví každý. Navíc to není nic tak překvapivého, s ebookem a smartphonem tomu není jinak.

Reakce Microsoftu se však v každé oblasti liší – zatímco u ebooků to jednoduše vzdal a patřičnou divizi již dávno rozpustil, u smartphonů se stále snaží. Poněkud sporná investice do potápějící se Nokie jasně mluví o tom, že, alespoň zatím, jsou stratégové Microsoftu přesvědčeni o tom, že úspěch je na dosah ruky.

U tabletů je to tak někde mezi. V září Microsoft představil prototypy vyrobené Samsungem, operačním systémem byly Windows 8, byť zatím ve stádii zrodu. Koncept tak zatím dýchá, moc času ale softwarovému gigantu nezbývá.

Nedávná studie, kterou připravila společnost Forrester Research, pak v Redmondu nepochybně vyvolala nepříjemné tušení. Studie totiž ukázala, že zatímco ještě začátkem roku 46 procent dotázaných uvedlo, že by tablet s Windows byl pro ně ideálem, dnes to přiznává jen 25 procent lidí. Zájem tedy rapidně klesá. Apple se svým iPadem mezitím posiluje pozice a v záloze číhá Amazon.

Microsoft se snaží problém vyřešit po svém. Windows 8 by měly konečně představovat zcela překopaný operační systém, navíc postavený na míru dotykovým displejům. To je jistě chválihodná snaha, problémem je spíše to, že Windows 8 nebudou připraveny dřív než koncem příštího roku.

To už ale nebude moc záležet na tom, jak dobré Windows 8 budou, tablety už budou zase někde jinde. A na rozdíl od počítačů, kde nám Microsoft díky svému téměř absolutnímu monopolu nové Windows prostě nacpe do krku (dobře, do počítačů), u tablet musí poníženě prosit výrobce, aby pro nový operační systém připravili hardware.

Zvláštní je přitom to, že pamětníci si možná pamatují na chvíli před deseti lety, kdy Bill Gates začal mluvit o konceptu tabletů. První výrobky ale moc nefungovaly, vážily příliš moc a hlavně v té době neexistovaly dotykové displeje, takže se musel používat stylus. Microsoft prostě předběhl dobu, asi jako kdysi Apple s Newtonem. 

Potom se objevil iPad, se kterým Jobs přesně trefil to, co zákazník chce a potřebuje. Přesná čísla o tom, jak moc si iPad ukusuje z krajíce prodaných počítačů sice neexistují (a ani existovat nemohou, protože nikdo neví, kolik by se počítačů prodalo bez iPadu), nicméně i samotný Microsoft přiznává, že díky iPadu se prodává výrazně méně netbooků.

Co ale Microsoftu zbývá – u Windows 8 je těžko možné přiznat porážku, nicméně vývoj nějak výrazně urychlit asi nepůjde. A pustit na trh rychlokvašku by bylo sebevraždou. Konkurence mezitím spát nebude, Apple někdy v prostředku příštího roku představí iPad3, Amazon bude mezitím svým Kindle Fire bojovat cenovou válku především s Nookem. A všudypřítomný Android se mezitím objeví na desítkách tabletů, kterými zaplaví svět především výrobci z Číny. Jednoduché to tedy Microsoft mít nebude. 

14. 12. 2011

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

 

Instagram pracuje na funkci, která umožní sledovat polohu vašich přátel

Instagram vyvíjí funkci "Friend Map", která uživatelům umožní vidět polohu jejich přátel v reálném čase.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...