Úvod > Články > Na co se těšit v roce 2012?

Na co se těšit v roce 2012?

Rok 2012 bude dost možná rokem ekonomické stagnace a nejistot. Přesto existuje řada technologických novinek, na které je možné se těšit. V následujícím článku se podíváme na některé z nich a stručně je okomentujeme.

Pokud bychom se chtěli ohlédnout za právě uplynulým rokem a identifikovat zásadní novinky, nebylo by to příliš složité. V oblasti mobilních komunikací by bylo jistě možné uvést především nástup Samsungu, který se stal jasnou jedničkou v prodeji smartphone a to hlavně díky spojení s operačním systémem Android. Nelze nevzpomenout nekonečné patentové spory každého s každým, propad Nokie a její spojení s Microsoftem nebo nákup Motoroly společností Google.

V oblasti sociálních sítí je pak možné vidět rychlý růst Twitteru a Google Plus. Facebook postupně saturoval trh a začíná se potýkat s klasickými problémy velkých společností.  V neposlední řadě je zde naprostý ústup MySpace, který se stal jen okrajovou záležitostí.

Z hardwarových novinek je možné pozorovat nástup Tabletů, kterým dominují produkty Apple - a jednoznačný přechod k větším telefonům s dotykovou obrazovkou. Současně postupně opadá zájem o netbooky. Zajímavostí může být také sbližování cen klasických pevných disků a SSD vinou klimatických jevů v jihovýchodní Asii.

Co ale přinese rok 2012? Na jaké novinky se můžeme těšit? I na to se pokusíme odpovědět v následujícím článku.

Google

Již tradičně bude zřejmě nejvíce novinek spojeno se společností Google. Webové aplikace se vyvíjejí poměrně rychle a snadno, mají velký zásah a tato společnost je umí více než dobře prodávat. Stále důležitější je pro ni ale také oblast mobilních technologií, která se spojuje s webem.

Google Plus by měl být hlavním webovým tahounem všech inovací. V současné době má mezi 65 a 70 milióny uživatelů a velice rychle roste. Google se snaží tuto svoji sociální síť nabízet všude kde se dá – je integrovaná do Gmailu, propojená s Webovými alby atp.

Podle odhadů by se mohla v tomto roce rozrůst až na 400 miliónů uživatelů, což by představovalo asi 50% Facebooku. Metody podpory získávání nových uživatelů budou přitom zřejmě rozmanité. Nejvíce se mluví o spojení komentářů pod články na blogspot a možnost komentovat další články podobně jako s Facebookem jen díky registraci na Plus.

Dalším tahákem mají být hry, které bude možné na této síti provozovat. Oproti Facebooku by mohl Plus nabídnout vyšší technologickou úroveň, snazší placení nebo silné spojení s mobilními platformou Android, což by mohlo pro řadu hráčů představovat obrovské lákadlo. Znovu se tak začíná mluvit o tom, že by mohla vzniknout samostatná divize Google Games.

Mělo by dojít k dalšímu provázání Plus s Apps nebo vzniku větších samostatných aplikací pro tuto platformu. Nejvíce se píše o nové službě pro kladení a zodpovídání otázek. Spojení s Apps by se mělo projevovat také přizpůsobováním nalezených výsledků na základě dat v Kalendáři a dalších informací o uživatelovi.

Další novinky se budou týkat také videoserveru YouTube, který by měl zcela přejít pod HTML5, nabídnout nové TV kanály a přinést větší podporu komunitního života. Rozvoji YouTube by měla pomoci také Google TV, která ze Spojených států začne postupně expandovat do Evropy. Mělo by také dojít k podpoře ARM ze strany Google, což by mohlo přinést levnější smart TV, Chromebooky a řadu dalších zařízení.

Rozhodně je možné se těšit také na tablety, které by měl Google představit již v polovině roku. V neposlední řadě je velmi očekávána také nová verze Androidu či nové menu, které ve vyhledávání nahradí tradiční černou lištu nahoře. Navíc má stále více probíhat sbližování webových služeb s prohlížečem Chrome, který bude jistě usilovat o post jedničky v kategorii.

Microsoft

Také vyhlídky společnosti Microsoft nejsou pro nejbližší rok špatné. Podle všeho by měl být postupně dokončen vývoj Windows 8, které se objeví počátkem roku 2013 (když vše půjde podle plánu). Připomeňme, že mezi základní novinky patří především úzká integrace s webem a grafické prostředí Metro.

Aktuálně se hodně spekuluje o MS Office 2012 (veze 15), ale zda se letos skutečně objeví a jaké bude přinášet funkce, zatím s jistotou neví nikdo. Podle dostupných obrázků nabídne mírně upravený vzhled a grafické prostředí umožňující integraci do Windows 8. Z novinek bychom se mohli těšit na možnost vkládání videa či zvuku do Wordu, lepší dialogy, možnost ručního kreslení ve Visio nebo timeline v Excelu (ještě se přesně neví, co bude dělat).

Měla by být spuštěná také sociální síť Microsoftu, která má dle mého soudu šanci na úspěch, jen pokud bude orientovaná čistě na firemní prostředí. Jinak lze očekávat pokračující problémy s Bing a dalšími webovými produkty, které se společnosti dlouhodobě nedaří.

Amazon, Apple a další

O dalších novinkách již jen velice krátce. Amazon bude pokračovat ve vývoji a prodeji čteček Kindle, jejichž počty rychle zřejmě porostou. Bude zajímavé sledovat, jak se postaví ke svému tabletu Fire, který se prodává relativně slušně, ale společnost na něm prodělává. Cenu by měly dorovnat až služby, které si uživatelé od Amazonu zakoupí. Jak to bude nakonec fungovat, se uvidí zřejmě na konci prvního pololetí. Očekávat je možné také růst prodeje elektronických knih a expanzi do dalších jazykových oblastí. Zda mezi nimi bude i ČR, je zatím ve hvězdách.

Apple se bude muset obejít bez Jobse a představit nové verze tabletu i mobilního telefonu. Přitom je jasné, že nemůže jít jen o snahu konzervovat to staré a osvědčené. Z tohoto důvodu půjde o přelomový rok, který navíc přinese silnou konkurenci. Tablety od Google, Amazonu i Samsungu se stávají reálnou hrozbou, chytré telefony jsou prodávanější již teď od Samsungu a pokud se potvrdí spekulace, že HTC bude koupeno Amazonem, bude to pro Apple dvojnásob problematické.

Jak je vidět, rok 2012 přinese řadu zajímavých novinek z nejrůznějších oblastí. Rychle porostou mobilní služby a aplikace a také se budou postupně stírat hranice mezi mobilními, webovými a desktopovými programy. Těžit z toho budou Amazon i Google. Pro Apple i Microsoft to naopak může být relativně nepříjemné. Očekávat je možné také rozvoj dalších zajímavých startupů, či etablování těch stávajících – vždyť DropBox či Prezi máme již dnes za zcela běžné a plnohodnotné služby... 

4. 1. 2012

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...