Úvod > Články > Chrome 16 je nejpoužívanější prohlížeč

Chrome 16 je nejpoužívanější prohlížeč

Jeden z nejmladších internetových prohlížečů Google Chrome slaví úspěchy – jeho šestnáctá verze je zřejmě nejpoužívanějším prohlížečem současnosti a celkově se dělí s Firefoxem o druhé místo. Podle některých odhadů by se mohl stát již na sklonku letošního roku jedničkou i co se týče celkového podílu na trhu.

Podle aktuálních statistik StatCounter je Chrome 16 nejpoužívanějším prohlížečem současnosti (s podílem okolo 25 %), následovaný přibližně 22% IE8 a 15% Firefoxem 8. Za to, že se Chrome stal nejpopulárnějším prohlížečem, může především cyklus oprav a aktualizací, které probíhají zcela automaticky a existuje tak jen naprosté minimum starších verzí. Zatímco někteří tento způsob činnosti softwaru silně kritizují, pro jiné může být pozitivní to, že díky těmto pravidelným úpravám jde o nejbezpečnějších prohlížeč na světě.

Pokud bychom se podívali do globálních statistik na prohlížeče dle jednotlivých rodin, bylo by možné sledovat postupný propad IE, kterému nepomáhají ani nové verze IE8 a IE9, které se postupně stávají relativně konkurenceschopné. Většina uživatelů má s IE špatnou zkušenost a k prohlížeči Microsoftu se neplánuje vrátit. Pokud bychom chtěli sledovat trendy, je možné říci, že Chrome roste především na úkor IE a méně Firefoxu.

Právě projektu Mozilly se podařilo v posledním měsíci uzavřít dohodu s Google o finanční spolupráci a společnost se snaží hledat cesty, jak zastavit postupný propad. Pokud by se Chrome podařilo udržet současné tempo růstu, měl by se stát hráčem číslo jedna (v součtu všech verzí) již někdy v polovině roku. To se ale nedá předpokládat a k přiblížení pozic Microsoftu a Google dojde zřejmě až v posledním čtvrtletí.

Vypadá to, že se v oblasti webových prohlížečů máme na co těšit. Všichni tři velcí hráči budou chtít zvyšovat svůj podíl na trhu a není možné zapomínat ani na Safari, které je sice výrazně za nimi, ale roste také vytrvale. Stále větší význam budou mít také mobilní prohlížeče, což bude další z problémů, se kterými se budou muset Microsoft i Mozilla vyrovnat. Ani jednomu se totiž v této oblasti nedaří. 

12. 1. 2012

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...