Úvod > Články > Zhubněte do hubertusu!

Zhubněte do hubertusu!

Všechny fitness časopisy slaví žně. Nastalo období krátkodobého vánočního a silvestrovského přejídání, a tak mohou znovu oprášit všechny ty články o zaručených dietách s nadpisy Zhubněte do plavek! Ono také záleží, jestli ty plavky vůbec budeme moct vytáhnout.

Jednu dobu jsem měl možnost psát pro fitness magazín. Vyfasoval jsem stohy tlustých amerických a anglických časopisů (dobře to v zimě hoří v krbu, mimochodem, dlouho!), kde se to modely a modelkami jen hemžilo. A zrovna tak se tam hemžily i zaručené rady.

Atkinsonova dieta, dělená strava, středomořská dieta, speciální cviky – a pak samozřejmě různé vitamínové a nápojové preparáty. Poněkud mne překvapilo, že se třeba musí říkat v téhle fitness hantýrce „proteinový nápoj“, když protein jsou obyčejné bílkoviny. Abych měl dost bílkovin, můžu baštit maso, ryby, vajíčka, mléko a sýry, nechápu, proč bych měl pít nějaké podivné nápoje, které jsou nechutné tak, že se musí ochucovat.

Stejně nakonec zjistíte, že nejjednodušší dietou – přes všechny ty velkolepé řečičky všech možných časopisů – je prostě jíst méně energie, než kolik vydáte. Takový obyčejný páprda jako já, který v noci spí, přes den sedí u počítače a přes den dojde (ne dojede autem, pěšky dojde!) na nákup, do školky a zpět, vydá tak kolem 10 000 kilojoulů.

Takže když chce páprda zhubnout, musí zbaštit za den jídla v celkové hodnotě maximálně 8 000 kilojoulů, přes to nejede vlak. Bude hubnout pomalu, ale bude. Když to vezmeme, že za den sníme tak šest jídel (snídaně, přesnídávka, oběd, svačinka, večeře, druhá večeře), vyjde vám v průměru 1333 kJ na jedno jídlo.

Nejvíc člověk zblajzne na oběd a večeři, někdy i snídani. Tak řekněme, že tam si dopřejeme nějaké ty dva tisíce kilojoulů, čili nám pak zbývá na svačinku, přesnídávku a druhou večeři celkem nějakých 2000 kJ, v přepočtu zhruba 700 kJ na jedno jídlo.

Ale ono to není zase tak málo! 700 kJ rovná se třeba vaječný chlebíček, silnější krajíc chleba s máslem a šunkou, talíř brambor s tvarohem, jedna kobliha, sto gramů bramborového salátu, dvě stě gramů bramborové kaše, dvě samotná vejce natvrdo...

Hubnutí je tedy vlastně jednoduchá matematika. Stačí znát hodnotu kilojoulů toho kterého jídla a přes den sčítat. No a udržet ta čísla v mezích, aby nevypadala jak rozpočty české vlády. Musíte totiž počítat i takové drobnosti jako bonbóny nebo oříšky, i když vám přijde, že těch pár hrstí nic neznamená.

Mně se v tomto hodně vyplatila aplikace pro Android (je samozřejmě i ve verzi pro iPhone a nativní pro iPad) s názvem Kalorické tabulky. Je spojena s příslušným webem, a po registraci vám umožňuje přehledně si zpracovat svůj denní jídelníček. Navíc má velice rozsáhlou databázi, kam není problém zanést novou položku.

Takže sním snídani, kliknu na aplikaci, vyhledám třeba hamburger s vajíčkem a slaninou (1310 kJ) a dám jej přidat do aktuálního dne jako snídani. Protože už jednotlivá jídla obsahují počet kilojoulů, ani se s tím nemusím počítat – sčítá se to samo.

Je možné zadat i své denní aktivity. Potěšilo mne, že je mezi nimi i spánek a posezení u PC. Výdej kilojoulů se odečítá od příjmu kilojoulů a voilá, na konci dne, pokud nepůjdeme náměsíčně vyluxovat o půlnoci ledničku, máme výsledek, jestli hubneme nebo se přejídáme.

Pokud chcete žít super zdravě, existuje ještě jedna aplikace, která vám kromě databáze potravin s uvedením kilojoulů umožní hlídat u potravin i éčka, tedy všechna ta barviva, konzervanty, soli a stabilizátory. Někdy mám pocit, že se potraviny ani z ničeho jiného už neskládají.

Jmenuje se NutriAtlas a je opět ve verzi pro Android i iPhone. Kromě klasické databáze potravin s kilojouly nabízí právě i přehled oněch éček. Když jste v obchodě a stojíte třeba nad balenou šunkou a vidíte na ní E250, šup, kouknete do NutriAtlasu a zjsitíte: „E250 – dusitan sodný. Zdraví škodlivá přísada. Přísada nevhodná pro děti. Může být příčinou alergie. Obsažen v masových konzervách, špekáčcích, párcích, šunce... Označen jako dusitanová solící sůl. Možné kožní problémy, bolení hlavy, karcinogenní účinky. Nevhodné pro děti a těhotné ženy.“

A hned víte, na čem jste.

Když takhle jdete do krámu (vlastně dnes se chodí chrámu hypermarketu), hodí se vám další funkce, a to nákupní lístek. Můžete si ho sestavit z internetu nebo přímo v mobilu.

Vhod pak přijdou i zdravé recepty, kterých je několik stovek!

Což mi připomnělo Studentskou kuchařku. Dobrá věc a solidní recepty, jen mne štve, že už nestuduju. Taky se dá stáhnout jako aplikace pro Android. Stojí sice 39 Kč, ale myslím se za tu cenu vyplatí. Nejenom, že u receptů máte uvedenu dobu přípravy a kuchtění (což u položky Rychlé recepty patří k nutnostem), ale dokonce i rozpis na koruny, kolik bude takové jídlo stát podle jednotlivých použitých položek. A mimochodem, recepty nepostrádají vtip, což je rovněž málo vídaná věc nejen u receptů. ("Podávej s chlebem a pokud jsi přidala nebo přidal hodně chilli, zapíjej vodou.")

Co se týká kilojoulových aplikací, existuje prý i nějaká FitWeb, ale sorry, lidičky, aplikace jen pro iPhone nemá smysl testovat. Dokud nebude Android verze, ani o ni nezavadím.

Tak jo, fitness povánoční povinnost splněna, můžete začít hubnout. A protože nevím, proč hubnout zrovna do plavek, pojďme zhubnout třeba do hubertusu. 

14. 1. 2012

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...