Úvod > Články > FBI zavřela Megaupload. A záhy se rozběhly útoky

FBI zavřela Megaupload. A záhy se rozběhly útoky

Americký Federální úřad pro vyšetřování dosáhl odstavení velmi populárního filesharového serveru Megaupload.com. Server byl pak dostupný pod vlastní IP adresou (bez překladu DNS), nicméně šířením rozličných IP adres majících patřit originálnímu Megauploadu začali útočníci kompromitovat počítače uživatelů. Stejně tak se rozběhly útoky na vládní systémy a weby firem zábavního průmyslu.

Z internetových vod se ztratila jedna z jeho ikon, jeden z nejpopulárnějších serverů určených pro sdílení dat a jeden z vůbec nejnavštěvovanějších webů na světě, Megaupload.com. Uživatelé, kteří si jej předpláceli pro stahování nebo kvůli možnosti sledovat rozličné seriály a videa, tak přišli o své účty.

FBI v souvislosti s tím obvinila asi šest osob spjatých se serverem z porušování autorských práv a různých typů spiknutí, čtyři obvinění byli hned zadrženi na Novém Zélandu. FBI a další zdroje uvádí, že provozovatelé serveru si svou činností měli nelegálně vydělat až 175 milionů dolarů (3,5 miliardy korun) a vlastníci či správci autorských práv udávají ušlé škody v řádu miliardy dolarů. (Výpočty výše škod v takových případech jsou však neustále kritizovány, protože o opravdové škody v takové výši nejde -- zejména pro to, že předpoklad, že lidé, jež si stáhli audiovizuální materiál z internetu, by ji jej jinak koupili, není správný.)

Reakce na uzavření populárního serveru na sebe nenechaly dlouho čekat. Známá skupina Anonymous okamžitě zaútočila na vládní servery Spojených států amerických a také zábavního průmyslu (kupříkladu RIAA, MPAA či Universal Music). Nešlo opět o žádné sofistikované útoky s cílem získat nějaká interní data, nýbrž o klasický útok typu DoS (Denial of Service), kdy následkem přetížení "umělými" dotazy byly servery nedostupné. 

Získávat data uživatelů se však snaží ostatní skupiny útočníků, kteří internetem šíří odkazy a IP adresy mající vést na server Megaupload. Jde však o phishingové pokusy, jež mají z uživatelů za úkol vymámit osobní data, případě nakazit jejich počítače malwarem.

23. 1. 2012

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...