Úvod > Články > Česko podle nejnovějších mediální objevů není vůbec připraveno na kybernetickou válku

Česko podle nejnovějších mediální objevů není vůbec připraveno na kybernetickou válku

Jeho kyberprostor je ohrožen, jak ukázaly nejnovější útoky na web vlády a agentury OSA.

Pomiňme, že před pár dny hackeři v USA napadli několik vládních a bezpečnostních webů (děje se ostatně často) a nikdo nemlel nesmysly o nepřipravenosti USA. Pominout nemůžeme bezbřehý diletantismus médií, která přes vyjádření řady odborníků pořád tlačí na pilu ohrožení a bezbrannosti.

Napadení a nefunkčnost webu nemá obecně nic společného s nefunkčností instituce. Web je výkladní skříň společnosti či úřadu. Její potlučení či počmárání zajisté činnost instituce, s výjimkou krátkodobého výpadku kvůli opravě, fatálně neohrozí. Výměna obrázků a textů na webu ministerstva vnitra neznamená, že hackeři pronikli do útrob úřadu a čile prohlížejí utajená data.

Proti takové "válce" samozřejmě se lze bránit jen těžko. Zahltit servery není problém a dimenzovat je na 100násobnou zátěž by zajisté příliš ekonomické nebylo. Kalkuluje se při návrhu odolnosti proti zatížení, stejně jako u dálnic a chodeb v budovách, s jistou propustností; v případě nekontrolovaného návalu se průchodnost samozřejmě sníží k nule.

Jistě se vyskytují situace, kdy je průnik zacílený na získání dat či jiné faktické ohrožení činnosti instituce. Dnes už je takových případů, kdy se to povedlo "ze zelené louky", čistě technicky, za využití ryzí inteligence a dovedností hackerů, pomálu. Buď jde o selhání koncepce systému nebo lidského faktoru, které nejde vyloučit nikdy, nebo, což je pravděpodobnější, o pátou kolonu. Někdo si prostě nechá zaplatit za poskytnutí potřebných přístupových údajů...

Vrtá mi hlavu, proč se zatím nic opravdu zásadního, jako to bývá v katastrofických filmech, v kybernetické válce neudálo. Proniknutí do specializovaných systému a jejich ovládnutí: letecká či železniční doprava, technologické procesy výroby nebezpečných látek, atomové a vodní elektrárny, rozvody energií, banky...

Jsou tři možnosti:

a) hackeři na to nemají,

b) hackeři na to mají, ale není poptávka,

c) hackeři na to mají, poptávka by byla, ale i hackeři chtějí žít.

Optimista volí možnost a), netuše, že se z ní logicky po čase stane b) nebo c). Pesimista přemítá, proč dosud žádný teroristický spolek nepoužil zbraně hromadného ničení nebo nevyvolal apokalypsu, vůči níž by likvidace Dvojčat byla nehoda na úrovni stavebnice Lego.

I klasickými postupy a bez hackingu by se teroristický akt nevídaného rozměru dal dnes snadno uskutečnit. Že se to nestalo, by nás mělo zajímat mnohem více než "kybernetická válka" v podobě zablokovaného webu CIA, krádeže pár tisícovek platebních karet či úniku mailové korespondence amerických diplomatů. 

quot;, čistě technicky, za využití ryzí inteligence a dovedností hackerů, pomálu. Buď jde o selhání koncepce systému nebo lidského faktoru, které nejde vyloučit nikdy, nebo, což je pravděpodobnější, o pátou kolonu. Někdo si prostě nechá zaplatit za poskytnutí potřebných přístupových údajů...

3. 2. 2012

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Digitální Česko 2.0: přešlapování na místě

Vláda vzala na vědomí zprávu o plnění agendy Digitální Česko 2.0 s tím, že je splněno 14 bodů ze 17. Bližší pohled...

 

Přešlapování okolo zdravotnické informatiky

Zdravotnictví představuje nepochybně jednu z nejlukrativnějších oblastí, se kterými se lze v současném světě...

 

Open source se ve státní správě daří

Open source postupně překonává předsudky o nespolehlivých a špatně použitelných řešeních. Plně jej podporuje...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...