Úvod > Články > Hewlett Packard Z1: nový koncept osobního počítače

Hewlett Packard Z1: nový koncept osobního počítače

Společnost HP přišla s velice zajímavou novinkou. Představila počítač s označením Z1, který na první pohled vypadá jako all in one řešení. Ovšem s tím rozdílem, že nabízí nejvýkonnější hardware s možností snadné úpravy. A za rozumnou cenu.

Klasické počítače se přestávají těšit popularitě a jejich prodeje postupně klesají. Nahrazují je notebooky, které většina z nás přenáší jen zřídka a zbytečně si u nich kazí páteř a oči. A právě tuto skutečnost reflektovali HP, když uvedli počítač Z1 (třeba bude tak revoluční, jako jeho historický předchůdce). Ač na první pohled vypadá jako klasický, nepříliš výkonný  all in one, jde o klam. Výkonem se může měřit s nejmodernějšími stroji a na rozdíl od svého jediného konkurenta v kategorii od Apple nabízí možnost snadného upgrade, standardní porty a možnost zvolit si operační systém – Linux či Windows. 

Základem je 27 palců velká obrazovka s rozlišením 2560×1440 bodů. Ta bude u všech modelů stejná a bude se měnit jen vnitřní výbava. Uvnitř je možné najít procesory různých cenových kategorií – od Intel Core i3-2120 s 3,3 GHz až po více než dvakrát výkonnější  čtyřjádrový Intel Xeon E3-1280 taktovaný na 3,5 GHz. Pokud jde o grafickou kartu, tak v nejlevnějším provedení bude integrovaná (Intel), ale bude možné si pořídit také varianty karet Nvidia Quadro v mobilní variantě. 

Pokud jde o paměti, tak připraveny jsou čtyři sloty na DDR3 moduly a možnost užít buď jeden 3,5 a nebo 2 2,5 palcové pevné disky. Na výběr bude mezi klasickými a SSD disky, takže si vybere opravdu každý. Nebude chybět ani slot na optickou mechaniku, USB porty, ethernet, zvukový vstup a výstup či DisplayPort, který je možné použít pro užití Z1 jako monitoru nebo pro připojení dalšího zobrazovacího zařízení. 

U nás by se měl počítač prodávat od 29 990 Kč včetně DPH, což z něj dělá dobrého kandidáta pro náročnější domácnosti, kanceláře nebo i grafická studia.

23. 2. 2012

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...