Úvod > Články > Nejžhavější mobilní novinky nejen z MWC Barcelona

Nejžhavější mobilní novinky nejen z MWC Barcelona

Ve Španělsku se koná největší mobilní veletrh a na něm již byla představena řada novinek. Od mobilního telefonu s dataprojektorem, přes novinky nastupujících značek Huawei a ZTE až po Nokie. Chybět nebude ani nový Samsung Galaxy.

Mobilní veletrh MWC je svého druhu největším na světě a každý výrobce mobilních telefonů se na něm chce ukázat v co nejlepším světle. Je tak možné na něm vidět všechny plánované novinky velkých operátorů i sledovat trendy, které se v oblasti objevují a budou determinovat následující rok. Proto jistě stojí za to projít si nejen některé konkrétní novinky, ale podívat se i na celkovou atmosféru veletrhu a porovnat, čím se jednotliví výrobci snaží zaujmout.

Trendy

Osobně mne nejvíce zaujal vzestup firmy Huawei, která byla ještě před dvěma lety zcela průměrnou čínskou společností, kterou v Evropě nikdo neznal. Vyráběla levné napodobeniny telefonů velkých výrobců a až na nepříliš dobrý hardware nemohla ničím zaujmout. Její stánek byl na veletrhu vždy poloprázdný. Vše se zlomilo už loni a dnes je to jedna z nejsledovanějších firem celého MWC. Na jejich prezentační show se nedostala téměř polovina novinářů a představené novinky mají (podle všeho oprávněné) ambice být nejlepšími tablety či mobilními telefony na trhu. A to s cenou o něco nižší, než jakou jsou schopni nabídnout velcí hráči, jako je HTC, Apple či Samsung. 

Druhá zajímavost veletrhu je v oblasti hardware. Dvoujádrové procesory začínají nahrazovat čtyřjádra, která se zatím úplně neetablovala ani u počítačů. Dochází tak k relativně paradoxní situaci, že řada lidí bude mít výkonnější telefon nežli počítač. A je to právě oblast hardwaru, která se začíná dostávat stále více do popředíoperačním systémům kraluje Android a na této úrovni se příliš jednotlivé stroje neliší. Veletrh působí jako velkolepá soutěž o to, kdo nabídne nejrychlejší procesor nebo nejlepší obrazovku. 

Stále exponovanějším tématem je výdrž baterie, která se ukazuje jako jedno z nejslabších míst chytrých telefonůvelká kapacita odpovídá nejen vyšší ceně, ale také neúměrné hmotnosti celého přístroje. Zatím jedinou cestou je snaha o optimalizaci spotřeby přístrojůnapříklad lepší prací se sítí či procesy. Přesto zatím žádná převratná bateriová technologie na obzoru není. Výrobci se také snaží, aby jejich přístroje měly něco navícod dataprojektoru, přes slot na dvě SIM karty až třeba po dva mikrofony pro lepší přenos hlasu. 

Veletrh také ukazuje, že jsou v módě zařízení s ostrými tvary a minimálními okraji. Stále více zařízení je plně dotekových a nepotřebuje žádné funkční klávesy, což umožňuje zvětšit obrazovku a učinit tak mobilní telefony přehlednější a lepší. V neposlední řadě se také ukazuje, že není problém vyrobit smart phone s cenou okolo dvou tisíc korun - a podle všeho budou právě tyto telefony během roku téměř jediné, které bude možné sehnat. Měla by se tak objevit nějaká nová definice, která umožní rozdělit telefony na ty chytré (mimořádně) a obyčejné.

Největší novinky

Pokud jde o novinky z veletrhu, pokusíme se zaměřit alespoň na ty nejzajímavější kusy. Dost možná překvapivě největší rozruch kolem sebe vzbudil Huawei Ascend D quad, jenž byl během prezentace neustále srovnáván se svými konkurenty a může zaujmout hned z několika důvodů. Využívá operační systém Android ICS a nabízí mimořádně dobrou výdrž baterie (dokonce se bude prodávat také ve variantě XL s baterií ještě větší). Mezi multimediálními funkcemi je možné uvést 8 M.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. 3. 2012

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...