Úvod > Články > Výsledky projektu Medový klacek: Co lidé udělají s nalezeným mobilem?

Výsledky projektu Medový klacek: Co lidé udělají s nalezeným mobilem?

Stát se to může každému, někam tu věčně zvonící potvoru položíme, pozapomeneme, odejdeme a neštěstí je hotovo. Koneckonců co má být, stejně jsme potřebovali či chtěli nový a účet lze zablokovat. Symantec se rozhodl vyzkoušet, jak jsou na tom nálezci mobilů s poctivostí. A výsledky nejsou příliš optimistické.

V projektu nazvaném poněkud záhadně Medový klacek firma „ztratila“ ve čtyřech velkých amerických městech padesát smartphonů. Předtím do nich vložila nejrůznější osobní a firemní údaje a aplikace, všechno to pak samozřejmě vylepšené možností sledovat, co se s mobily bude dít.

Chytré mobily jsou dnes využívané prakticky na všechno a čím dál tím víc lidí si do nich vkládá programy, které jim hlídají desítky hesel, se kterými nás trestá dnešní digitální svět. Zní to dobře, hesla jsou na cloudu, tj. vždy přístupná (tedy pokud ta vymoženost funguje), navíc chráněná dalším heslem, tak co se může stát.

Stát se může ledacos, pravděpodobnost, že se nám hacker dostane ke ztracenému mobilu je mnohem větší, než že se nám dostane k domácímu počítači, a nějaká ochrana heslem je ve chvíli, kdy hackeři úspěšně napadnou i web FBI, plochou historkou okresního formátu.

Samotné telefony a jejich aplikace vypadaly normálně, ikony s nalíčenými soubory označovanými třeba jako „Osobní oddělení – platy“ byly pro rychlejší dostupnost přístupné na základní obrazovce. Dosažené výsledky rozhodně nejsou nijak optimistické a vypovídají o kvalitě běžného člověka.

96 procent lidí, co našlo ztracený mobil, jej spustilo. Jen o sedm procent méně lidí zkusilo prohlédnout osobní data a aplikace, 83 procent nálezců juklo do firemních informací a 70 procent lidí prolustrovalo oboje. Na kladné straně je potom polovina nálezců, která se snažila kontaktovat údajného majitele.

Zatímco zájemce o ochranu osobních údajů děsí spíše 72 procent lidí, co se vrhlo na adresáře s fotografiemi označenými jako Soukromé, IT oddělení a firemní šéfy děsí spíše 57 procent nálezců, co otevřelo soubor Uložená hesla a 66 procent čiperů, kteří se pokusili přinutit mobil k tomu, aby obnovil stránku s heslem. 

Podobné výsledky samozřejmě firmu Symantec velice potěšily, neboť jimi bude mávat nad hlavou šéfům všech firem, které mají nějakou kontrolu nad mobily zaměstnanců. Prodej nejrůznějších bezpečnostním programů pro mobilní aplikace jistě vzroste.

My ostatní si z toho asi příliš nevezmeme. Jen se ukázalo, že jsme tak napůl – nebetyčně zvědaví a svině. 

16. 3. 2012

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikacemobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...