Úvod > Články > Launcher pro Android – alternativní design telefonu

Launcher pro Android – alternativní design telefonu

Launcher představuje jednu z nejviditelnějších komponent operačního systému Android. V následujícím článku si ukážeme několik jeho variant, které mohou Android převést do 3D nebo z něj vytvořit Windows Phone 7. Alespoň co se vzhledu týče.

Operační systém Android je známý tím, že dává relativně hodně volnou ruku uživateli v tom, jak bude systém vypadat a jakým způsobem se bude chovat. Díky své struktuře umožňuje snadno kompletně měnit vzhled i funkce výchozího grafického prostředí. Launcher je grafickým prostředím, které má na starosti vzhled ploch, práci s aplikacemi na ní, menu s aplikacemi a případně vzhled dalších komponent jako je třeba adresář kontaktů či SMS zprávy. 

Výchozí vzhled Launcheru určují velice často výrobci, kteří se snaží na jednu stranu nabídnout nějaké funkce a vlastnosti na víc, aby zaujali uživatele, a současně budují prostředí, na které si zvykne a nebude jej chtít vyměnit za jiné. Často je možné sledovat také to, že součástí Launcherů a předinstalovaných aplikací bývá reklama. Ostatně i samotný vzhled operačního systému může časem omrzet a tak přichází na řadu změna Launcheru. 

Z hlediska funkčnosti je to velice podobné jako v případě grafického rozhraní v Linuxu. Nejde jen o samotný vzhled, ale také o způsob organizace, efekty, ovládání, odemykatelnou obrazovku nebo práci s widgety. Tyto komponenty je možné snadno nainstalovat, vyzkoušet a případně vyměnit za jiné. V následujícím článku se pokusíme ukázat některé známé i méně obvyklé varianty těchto aplikačních rozhraní. 

Go Launcher

Jedním z nejstarších a nejrozšířenějších Launcherů je Go Launcher, který má pro našince především dvě velké výhody – je lokalizovaný do češtiny a je zcela zdarma. Umožňuje pracovat s velkým množstvím ploch, mezi kterými lze definovat velice zajímavé a estetické přechody. Velká pozornost je zaměřena na to, aby si mohl uživatel přizpůsobit prostředí přesně na míru - rychlost animací, maximální počet ikon a widgetů na ploše, orientaci menu, možnost zobrazení názvů aplikací nebo  podporu gest. Nainstalované aplikace je možné rozdělit do složek, což urychluje průchod menu a zvyšuje přehlednost systému. 

Po instalaci se v menu objeví tři nové ikonky, ještě nad seznamem aplikací v menu. Jedna slouží na zobrazení seznamu nainstalovaných programů, druhá umožňuje spuštění poslední aplikace a třetí nabízí ukončení aplikací běžící na pozadí. Možností Go Launcher EX je celá řada a lze jej jednoznačně doporučit každému, i konzervativnějšímu uživateli. Nevýhodou je vyšší spotřeba baterie. 

ADW Launcher

Druhým velice populárním Launcherem je ADW Launcher, který nabízí jednodušší ovládání se spoustou možností nastavení. Na ploše je možné vypnout popisky aplikací, nastavit si mřížku určující počet sloupců a řádků, které mohou programy zaplnit, atp. K dispozici je velké množství efektů pro přechod mezi plochami nebo efekty pro procházení seznamů. Mezi další přednosti patří nižší hardwarové náročnost, čeština a kompatibilita s tablety. Existuje v placené i bezplatné verzi. Někteří uživatelé si ztěžují na poněkud nepřehledné nastavení systému, což je ale dle mého soudu spíše otázkou vkusu. 

Launcher 7

Hodně zajímavým Launcherem je Launcher 7, který umožňuje proměnit Android ve Windows Phone 7. Nabízí jen dvě pracovní plochy, kompletně přepracované menu a rozložení pomocí dlaždic. Aby byl zachován jednotný grafický styl, jsou dokonce užívány vlastní speciální ikonky, takže systém působí velice kompaktním dojmem. Přepracované je také menu, které je realizováno formou seznamu. Na plochu je možné přidávat widgety, které jsou součástí některé z dlaždic, což může mít za následek jejich drobnou deformaci. Jinak jde o relativně pěkné, jednoduché a velice nenáročné prostředí. Aplikace je v placené i zdarma dostupné verzi. 

Kite UI

Téměř neznámým, ale velice zajímavým grafickým prostředím je Kite UI, které na první pohled připomíná Google Wave. U každé zprávy je velký obrázek s fotografií, při procházení kontaktů lze sledovat korespondenci s osobou a řadu dalších věcí. Vzhled je velice netradiční, ale nedá se říci, že by byl úplně špatný. Kite UI je vhodný spíše pro experimentátory. 

Sentio UI 

Také Sentio UI je grafické rozhraní, které je zatím ve vývoji a je vhodné spíše pro uživatele, kteří chtějí zásadní změnu. Ovládání je jednoduché rychlé a pohodlné. Launcher nabízí kompletně vlastní grafiku, možnost „náslechu“ hudby nebo absolutně přepracovanou práci s kontakty, kterou také propojuje se všemi informacemi o určité osobě. Osobně se mi zde velice líbí odemykatelná obrazovka. 

Závěrem

Grafických rozhraní jsou samozřejmě desítky a záleží na každém, jakou variantu upřednostní. Za zmínku jistě stojí také  SPB Shell 3D, který sice přijde asi na 300 Kč a je mimořádně hardwarově náročný, ale zato nabízí dokonalý 3D vzhled, krásné animace a efekty i propracované ovládání. Alternativou k němu může být třeba Regina 3D, který je zdarma, podporuje také 3D efekty, práci se složkami a vlastní widgety. 

Dříve byl populární také LauncherPro, ale jeho vývoj zřejmě poněkud stagnuje a poslední verze je už téměř rok stará. Mezi výpočetně méně náročné lze zařadit třeba [SSKIN] Butterfly+ launcher (zvláště pro dámy) nebo Gingerbread Launcher free. 

Jaká grafická prostředí používáte vy? Jaké parametry jsou pro vás důležité? Podělte se s dalšími čtenáři v diskusi s pod článkem. 

28. 3. 2012

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.