Úvod > Články > Je návrh SOPA mrtev?

Je návrh SOPA mrtev?

Kontroverzní návrh amerického zákona SOPA (Stop Online Piracy Act), který se snažil zabránit pirátství omezením přístupu ke stránkám s kradeným obsahem, zmizel díky značnému negativnímu ohlasu vzpurné veřejnosti, která se pro jednou rozhodla zacukat řetězem, v odpadkovém koši.

To ale ani zdaleka neznamená, že se jeho tvůrci nepokusí procpat nám ho do chřtánu v nějaké jiné podobě.

Firmy protestovaly, Wikipedia na den začernila stránky, hackeři útočili, internetová fóra se plnila nadávkami nevděčné veřejnosti, která se nechtěla smířit s tím, že politikové myslí na jejich dobro. Zastánci zákona mezitím tiše pracovali v zákulisí a přemluvili poskytovatele internetových služeb, že budou dobrovolně kontrolovat nelegální stahování a v případě potřeby patřičné zhýralce odstřihnou od netu.

Výsledný účinek bude stejný, takže se zdá, že SOPA (a její stejně vykutálený bratříče RIPA) byly pouhým kontrolním chroustem, vypuštěným pro otestování vod a případného uchlácholení veřejnosti.

Společnosti jako Comcast, Verizon, Cablevision nebo Time Warner Cable už spolupráci přislíbily. Podle mluvčího asociace nahrávacích studií RIAA (které známe především z jeho neúnavných, nicméně unavujících a marných bojů proti pirátským stahovačům empétrojek), musí každý ISP vyvinout takovou infrastrulturu, která dovolí automatický dohled nad obsahem. 

Podle všeho se připravuje systém nazýváný „šest úderů“, protože ve chvíli, kdy uživatel stahuje něco nelegálního, dostane automatické varování. Pětkrát, v šestém případě se mu potom „ustřihne drát“. Tady je základní rozdíl od SOPA, protože tehdy mělo jít o webové stránky, ne o jednotlivce.

RIAA slibuje, že tentokrát nebude pachatele žalovat a poněkud naivně věří, je přichyceným dojde, že dělali něco někalého a že se polepší. A tak se prý vlastně jedná o převýchovu a ne o nějaké trestání. Všechno ale bude záležet na kvalitě toho automatického systému, jehož parametry budou u každého ISP jiné. Ted (a ne soud) rozhodne, jestli se mu stahovaný obsah zdá legální nebo ne. A to sakra zavání kombinací Velkého bratra a Terminátorových centrálních počítačů.

Jestli je návrh SOPA mrtev, to navíc není tak jisté. V americké politice platí, že se zákony mohou jen odložit (což může být krátkodobé nebo dočasné), nebo se i po hlasovací porážce objevují znovu a znovu v lehce pozměněném kabátě. 

A jelikož šéfem asociace filmových studií MPAA (která je stejně agresivní jako RIAA) je dnes bývalý senátor Chris Dodd, který nedávno v Indii plamenně hovořil o nutnosti bojovat s internetovým pirátstvím, můžeme s úspěchem očekávat, že nějaký dobrák s podobným zákonem brzy přijde.

A zapomenout nemůžeme ani na ACTA, která je ve většině oblastí razantnější nežli SOPA. A podpisů pod ACTA je dnes víc než dost. 

4. 4. 2012

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...