Úvod > Články > Facebook – potřebujeme tlačítko Dislike/Nelíbí?

Facebook – potřebujeme tlačítko Dislike/Nelíbí?

Hlasy volající po tom, aby Facebook neměl jen samoděržbuchovské tlačítko Like, ale umožnil lidem i názor právě opačný, dopadají na hluché ucho, protože mágové Facebooku přece vědí, co lid chce, a šťouralové jim do toho kecat nebudou.

Ve chvíli, kdy kamarád sdělí, že má zápal plic, je mi tlačítko Like platné jako mrtvému zimník, ale Mark Zuckerberg se přece nemůže mýlit.

Objevily se však některé aplikace, které by mohly neexistující tlačítko alespoň částečně nahradit. Jedinou možností, jak dát najevo nelibost (samozřejmě mimo nenadšeného komentáře), dříve bylo najít a „likovat“ stránky, které nějakou věc pomluvily.

Klasickým příkladem byly třeba stránky konstatující, že je jedno, jak jsou Crocs pohodlné, ale nositel stále vypadá jako idiot. Při posledním podívání měly tyto stránky již 1,6 miliónů souhlasných hlasů.

Teď by mohlo být lépe, aplikace jako EnemyGraph umožňuje dát dohromady lidi, věci i stránky, které nám drásají nerv, a sdílet tento seznam s ostatními. Logiku to má, když se mohu virtuálně družit s lidmi milujícími třeba Merlot, mohu se stejným způsobem družit se skupinou lidí, která nerada bruslí.

Prohlídka jmen, které kralují listu této aplikace, je velice zajímavá. Vedle velkého množství politiků (asi bude překvapen jen málokdo) zde najdeme nejrůznější prznitele kultury jako je Justin Bieber. Následuje zajímavá směs věcí, od Internet Exploreru přes FarmVille až po již zmiňované botky značky Crocs.

Dislike, nebo alespoň EnemyGraph, by se skutečně mohlo občas hodit. Alespoň do té doby, kdy současné tsunami politické předposranosti neudělá i z podobného tlačítka zločin. Žijeme totiž v době, kdy nepříjemný komentář na Facebooku může být probírán u soudu. A nejen probírán, ale můžeme být donuceni k omluvě.

A nejde o to, že bychom třeba lživě pomlouvaly vlastnosti nějakého výrobku a dotyčná firma by se cítila dotčena. U soudu se může cukat i bývalá manželka. To už zjistil i pan Byron z amerického Cincinnati. Ten ve svém komentáři ženu přímo nejmenoval a ještě ji specificky blokoval, takže si byl jistý, že se nemůže nic stát.

Ale chyba lávky, Elizabeth se k jeho profilu nějak prokousala a šup, Byron byl znova u soudu a byl donucen k písemné omluvě. Podle osvíceného rozhodnutí soudu se jednalo o mentální harašení. Pokud by k omluvě nedošlo, Byron by musel zaplatit 500 dolarů pokuty a odsedět si 60 dnů natvrdo.

A aby to bylo ještě lepší, omluva musela být přímo na Facebooku, musela tam viset plných 30 dnů, během kterých Byron nesměl účet uzavřít a ještě navíc musel manželku přidat do přátel, aby mohla celý měsíc kontrolovat, že tam omluva stále je.

Když vynecháme pocit, že dotyčný soudce očividně nikdy neslyšel pojem svoboda slova, tak bych vsadil boty, že kliknout na Dislike by pro pana Byrona bylo nejen pohodlnější, ale navíc bez následků.

18. 4. 2012

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...