Úvod > Články > Nemusí pršet, jen když kafe...

Nemusí pršet, jen když kafe...

Začalo to, když jsem si na Skype dal status o kávě, který byl jen vylepšeným příslovím. Na to zareagoval kolega.

Jednoho dne jsem chtěl vzdát poctu mé oblíbené kávě (a abyste si nemysleli, ne jen tak ledajaké – jednodruhové, ze střední Ameriky). Slogan zněl: Nemusí pršet, jen když kafe... Načež se kamarád chytnul a začali jsme vymýšlet další upravená přísloví na podobné téma. Co se kávy týče, asi nejlepší se nakonec ukázala:

Káva hory přenáší. Pravá káva nerezaví. Káva cti netratí. V nouzi poznáš kafe.

Samozřejmě, že celkem jsme takto zprznili bezpočet českých přísloví. O pár týdnů později jsme si zadali nové téma – fotbal. Respektive český fotbal. Výběrem prošly slogany:

Co můžeš kopnout dnes, to nechej na zítřek. Komu se lení, tomu zelení. Tak dlouho se kope na Honzu Kollera, až se Baroš utrhne. Devatero kopálistů ‐ desátý bída. Jak si Baroš ustele, tak si také lehne. (Tohle přísloví jsme pak postupně přenesli i na hráče FC Barcelona.). A přísloví Jeden o voze, druhý o koze jsme nechali v původním znění.

Najednou jsme zjistili, že naši předci nebyli žádní blbci. Jejich přísloví spolehlivě fungují i v dnešní přetechnizované době. Dokonce jsme šli ještě dál a zjistili, že se o Facebooku píše už v Bibli! Posuďte sami:

„Není nic zahaleného, co nebude jednou odhaleno, a nic skrytého, co nebude poznáno. Proto vše, co jste řekli ve tmě, bude slyšet na světle, co jste šeptem mluvili v tajných úkrytech, bude se hlásat ze střech.“ (Lukáš 12, 2-3)

Jehovisté by z nás měli radost. Odhalili jsme další důkaz konce světa, no ne? Co vám mám povídat, najednou jsme od nevinných přísloví přešli ke konspiračním teoriím. Víte třeba, že Červená Karkulka varuje před komunismem a poskytuje praktický návod, jak skončí? Pokud si to nepamatujete, tak s břichem plným kamení a ve studni.

U Sněhurky a sedmi trpaslíků jsme dlouho nevěděli, ale dnes je nám jasné, že jde o Nostradamovu předpověď Karolíny Peake a jejího „poslaneckého klubu“. Znáte to, kam čert nemůže, tam nastrčí ženskou.

Vsadím se, že konec mayského kalendáře bude mít hodně co do činění s Českou republikou a její kocourkovskou politikou.

Pak si kamarád přečetl nějaké knihy jistého Dana Browna, ale od té doby se s ním nedá mluvit. Tvrdí, že Jan Hus byl přímým potomkem Piláta Pontského, a než ho upálili v Kostnici na hranici žehem, ukryl velký poklad z jeruzalémského chrámu, dost možná i archu úmluvy, poklad, jenž hledal i Jan Žižka, a nakonec ho našel a poklad se předával z generace na generaci, samozřejmě jen mezi protestanty, aby nakonec byl zalit do sochy svatého Václava na Václavském náměstí, kde nad tím, aby se nedostal do nepovolaných rukou, dohlížejí svědkové Jehovovi.

Magor ten můj kamoš. Měli by mu rodiče zakázat toho Dana Browna číst. Abych podobně nezblbnul, vrátil jsem se od mystických proroctví o dnešním světě k příslovím. Říkal jsem si, tady není co zkazit.

Jenže to by člověk nesměl číst noviny a dívat se v televizi na zprávy. Protože pak vám hned tanou na mysli celé legie přísloví. Třeba:

Lež má krátké nohy. Líná huba – holé neštěstí. Mezi slepými jednooký králem. Mnoho psů – zajícova smrt. Kovářovic kobyla chodí vždycky bosa. Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí. Košile bližší než kabát. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Lepší vrabec v hrsti, nežli holub na střeše. Koho včera oběsili, k tomu se dnes modlej. Plný břich, rozum tich. Potrefená husa se vždycky ozve. Ruka ruku myje. Spí jako dudek. (Schválně, jestli víte, o kterém kandidátovi na prezidenta toto přísloví mluví?) Špatný vozka, který neumí obrátit! Ševče (chemiku, nádražáku, dosaďte, co libo), drž se svého kopyta. Hloupý, kdo dává, hloupější, kdo nebere. Drzé čelo lepší než poplužní dvůr.

Dalo by se pokračovat donekonečna.

A tak skončil celý tento experiment a na Skypu už mám jen nějakou neutrální hlášku. Nakonec jsme se opět dostali k politice, kamarád zblbnul a Mayové či Nostradamus? Kam se hrabou na česká přísloví. 

28. 4. 2012

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...