Úvod > Články > Microsoft se spojí s Barnes & Noble

Microsoft se spojí s Barnes & Noble

Microsoft oznámil investici 300 miliónů dolarů do prodejce elektronických knih Barnes & Noble. Ukazuje tak, že pro operační systém je již důležitější ekosystém než samotný výkon či vybavenost. Ostatně také proto dominuje Kindle Fire americkým tabletovým Androidům.

Prvním výsledkem partnerství bude aplikace, která umožní uživatelům Windows 8 si v tomto operačním systému snadno stahovat a kupovat knihy. Jistě lze očekávat, že samotný Microsoft bude chtít prodávat prostřednictvím svého vlastního obchodu aplikace. Je tak jen otázkou, kdo zajistí prodej dalších služeb, které jsou pro uživatele důležité, jako je hudba a video. 

Barnes & Noble na tom aktuálně nijak špatně nejsou, ač s Amazonem krok samozřejmě držet nedokáží. Jejich čtečka Nook se prodává poměrně dobře a ani hospodářské výsledky nejsou špatné. Samotná společnost se přitom snaží o řadu zajímavých inovací - nová verze čtečky by měla nabízet NFC, který by umožnil propojit virtuální a kamenné obchody. Nad knihu se přiblížíte čtečkou a Nook vám vyhledá recenze, případně nabídne koupi knihy v elektronickém provedení.

Samotný Microsoft cítí, že mu v této oblasti ujel vlak - prodej e-knih sám zřejmě nijak nezajistí a současně se nedá předpokládat, že by se mohl prosadit v dalších přidružených oblastech. Proto se snaží alespoň o tato partnerství. Pro samotné uživatele je stále důležitější ekosystém, který okolo operačního systému existuje, než konkrétní měřitelné a objektivní parametry. O tom se ostatně negativně přesvědčuje Linux a pozitivně Mac OS.

Jistě není bez zajímavosti, že téměř polovinu amerického trhu s tablety, které používají Android, drží Kindle Fire. Není ani zdaleka nejvýkonnější ani nejlevnější, ale  nabízí snadný přístup ke knihám, hudbě či filmům a dalším službám v precizním provedení.

A právě tímto směrem se zřejmě vydají další operační systémy. Google nedávno začal cestu s Music Beta, Books či inovovaným YouTube, které jsou spojené s Google Play, jenž nahradil Market. A zřejmě půjde o dominantní trend.

10. 5. 2012

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...