Úvod > Články > Fotoaplikace pro Android

Fotoaplikace pro Android

Fotoaparáty na mobilních telefonech již nemusí sloužit jen k jednoduché archivaci něčeho, co člověk viděl, ale díky zvyšující se kvalitě objektivů i funkcí a možností snímačů může dobře posloužit pro focení jako takové.

V článku si ukážeme několik zajímavých nástrojů, které umožňují s fotografiemi v Androidu pracovat – od HDR, přes efekty až po sdílení či 3D snímky. 

Nemalá část fotografů se především v minulosti negativně vyjadřovala k samotné přítomnosti digitálního fotoaparátu na mobilním telefonu. Důvody není třeba složitě jednat – kdo si někdy kupoval profesionální fotografické zařízení ví, že klíčovým parametrem je (mimo jiné) velikost CCD čipu a kvalita objektivu. A v obou kategoriích – z fyzikálně nutných důvodů, mobilní telefony selhávají – čip je prostě malý, stejně jako čočka objektivu. Malá čočka znamená malou světlost, velkou otvorovou vadu atp. 

Přesto se díky velkému množství různých firmwárových triků a technickým vylepšením podařilo docílit toho, že snímky, které mobilní telefony produkují jsou již relativně přijatelné a pro velkou část lidí zcela dostatečně kvalitní – ostatně Facebook rozlišení omezuje dosti hrůzným algoritmem a řada uživatelů si snímky bude prohlížet na tabletech, mobilních telefonech či netbooku, takže v daném rozlišení lze kvalitní snímek pořídit skutečně i s mobilním telefonem. 

V následujícím článku se proto zaměříme na několik zajímavých aplikací, které je možné na telefonu s operačním systémem Android použít, tak, aby bylo možné ze snímků vytěžit maximum. 

Instagram

Těžko lze začít hovořit o jiné aplikaci, než je legendární Instagram. Jde o sociální síť, která byla až do nedávna uzavřena jen pro majitele iPhone, ale nyní je dostupná také pro uživatele Androidů. Princip činnosti je v zásadě velice podobný jako u Twitteru, s tím rozdílem, že se zde nepracuje s textem, ale s fotografiemi čtvercového formátu. Sdílení, přeposílání nebo odběratelé jsou velice analogičtí. 

K nahrávání obrázků slouží klient, který umožňuje oříznout snímky na čtverec dle představ fotografa, aplikovat na ně nějaký filtr, doplnit popisek a sdílet. Filtry nejsou nijak kvalitní a velkou většinu fotografů celá síť nenaplňuje blahem – fotografie jsou obvykle bez nápadu, kompozice a k tomu mají kýčový filtr a rámeček. Uživatele ale právě tato forma sociální sítě baví a těší. Připojit se můžete také vy. Stát se uznávaným fotografem s desítkami či stovkami odběratelů nemusí být na této síti příliš obtížné. 

HDR Camera

HDR je technika fotografování ve velkém rozsahu expozic. Díky tomu je možné dosáhnout dokonale ostrých snímků a plastického zpracování záběru. Většinou se k nim užívají digitální zrcadlovky, které mají speciální funkci která během několika okamžiku vytvoří více snímků za sebou s různou expozicí. U fotoaparátu se přitom vyžaduje užití stativu.  HDR Camera nabízí tuto možnost také pro mobilní telefony – pracuje se třemi snímky – podexponovaným, přeexponovaným a normálním, které dá dohromady. Výsledky nejsou nijak ohromující, ale umožňují alespoň vytvoření ostrého a hlubokého záběru také s telefonem. Velice se doporučuje mobilní telefon opřít. 

Adobe Photoshop Express

Užitečným nástrojem na editaci a prohlížení snímků je také Adobe Photoshop Express, který nabízí celou řadu funkcí – od ořezu a ostření, přes efekty až po nahrávání snímků na Facebook či Twitter. Díky široké škále funkcí je tak možné provést základní editaci obrázků ještě dříve, než budou poslány do světa. Je přitom třeba říci, že základní funkce a filtry fungují velice spolehlivě. 

Camera Advance

Dalším silným nástrojem pro práci s fotoaparátem na mobilním telefonu je Camera Advance, který umožňuje jeho plné využití. Lze v něm nastavit řadu užitečných parametrů snímků jako je doba expozice, zoom, časovač, zobrazit histogram v reálném čase, sekvenční snímání nebo třeba mřížku pro focení objektů jako jsou domy či horizont krajiny. Mimo jiné nabízí také podporu panoramatických snímků. Díky tomuto nástroji je možné z mobilního fotoaparátu udělat alespoň průměrný poloautomat, což se jistě hodí. Jde o placenou aplikaci. 

Vignette

Dalším zajímavým zástupcem je Vignette, který nabízí velké množství efektů a rámečků, které je možné na snímky naložit. Mimo to se mohou uživatelé těšit také na řadu dalších funkcí jako je digitální zoom či práce s geotagy. Pokud vám jde ale jen o efekty, zkuste zapátrat na Play – bezplatných aplikací je tam více než dost, i když většina z nich ne tak komplexních. 

Závěrem

S fotoaparátem na mobilním telefonu lze dělat různé věci – od práce s QR kódy, které mohou obsahovat odkazy na internet nebo třeba texty, přes 3D snímky až po publikování na sociálních sítích. K dispozici je také velké množství nástrojů pro práci s efekty, alternativní prohlížeče nebo třeba editory fotografií. Android v tomto ohledu má jistě co nabídnout i náročnějším uživatelům, kteří jeho služeb mohou využít. 

Když se otvíral Instagram pro Android, panovali mezi původními jablečnými uživateli obavy z toho, že tento krok bude znamenat pokles kvality. Nabízené aplikace mohou být zárukou toho, že tomu tak být nemusí. 

16. 5. 2012

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...