Úvod > Články > Firefox na Windows 8 nebude

Firefox na Windows 8 nebude

V dnešní uspěchané době je něco, co se odehrávalo koncem devadesátých let, digitálním středověkem.

Mladší si možná už ani nepamatují na to, že v roce 2000 byl Microsoft odsouzen za monopol a nebýt toho, že se k prezidentskému veslu dostal mladší Bush, byl by rozdělen na dvě části (že by dnes byl po vzoru AT&T zase pohromadě, to je jiná otázka). A jedním z hlavních důvodů, proč se k žalobě připojil kde kdo od Applu přes Javu, Netscape, Lotus Notes, Real Networks a Linux bylo to, že Microsoft vědomě buď bránil použití konkurenčních programů na svých Windows, nebo jejich normální funkce dokonce kazil. 

No a protože platí, že pokud se z minulosti nepoučíme, musíme si ji prožít znovu, Microsoft se vrací k původním praktikám. Zatímco si všichni mysleli, že válka browserů je dávno za námi, Microsoft tiše oznámil, že Firefox na Windows 8 pro tablety s procesory ARM prostě nebude. Harvey Andreson z Mozilly samozřejmě křičí “Faul”.

Ve skutečnosti to možná nebude zase tak horké a Firefox (o Chrome ani nemluvě) nebude z Windows RT vykázán výhybkovou tyčí, ale budou jim “pouze” přistřižena křidélka. Chtělo se vám, holoubkové na RT, tak prosím, ale všechny schopnosti operačního systému bude využívat jenom náš IE a vy si račte vyzobávat zbylá zrníčka. Přesně tohle tvrdí Asa Dotzler, mající na triku vývoj Firefoxu pro Windows 8.

Mozilla sice prská a bije se odhodlaně v prsa slibem federální žaloby, ale představa, že by měla finance na několikaletý soudní spor s finančně téměř bezedným Microsoftem, je asi stejně blízká pravdě, jako to, že já budu příští James Bond. Ve chvíli, kdy se ale k pokřiku přidal i Google, tak se objevila jiná káva, protože ten má nepochybně dost na to, aby Microsoft tahal po soudech libovolně dlouho a ještě k tomu úspěšně.

Microsoft se se svojí příslovečnou vágností brání poněkud mlhavě tvrzením, že z důvodů bezpečnosti musí omezit přístup většiny aplikací. To je ve chvíli, kdy na desktopovém rozhraní budou bez potíží fungovat všechny aplikace, tvrzení buď zvláštní, nebo přímo nepravdivé.

Jinou otázkou ale je, samozřejmě mimo toho, že se jedná o další špinavý trik chlapců z Redmondu, jestli je to všechno vůbec důležité. Windows RT jsou určeny platformám s procesorem ARM, tj. tablety a mobily.

Ani v jednom z těchto segmentů trhu není dnes Microsoft žádným důležitým hráčem, který by Apple a Android strašil ve snu. No a hrstka zarputilých, co si tablet s Windows pořídí, stejně nebude mít chuť opustit starý známý IE.

Co je tedy příčinou? Podíl IE na trhu to pravděpodobně nijak neovlivní, ale pokud není nějaký skutečně závažný důvod, proč by Windows RT měly třeba s Chromem padat, tak nemůže jít o nic jiného, nežli o úspěšnou snahu dožrat konkurenci. To se ale v případě Applu s Googlem nemusí vyplatit. Nebo že by marketingoví stratégové mysleli na to, že blbá reklama také reklama? 

V každém případě se Microsoft již necítí nucen držet se svých dvanácti principů, které sám po soudních bojích slíbil dodržovat. Hned první z tohoto dvanáctera totiž tvrdil, že “zákazník a výrobci počítačů mají právo dodat jakýkoliv software na periférie běžící pod Windows”. 

17. 5. 2012

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...