Úvod > Články > Tablet Microsoftu Surface – trhák, nebo propadák?

Tablet Microsoftu Surface – trhák, nebo propadák?

S gigantickým humbukem představil Microsoft svůj vlastní tablet s poněkud nešťastným názvem Surface.

Ano, po dlouhé době se svět zase začal zajímat o to, co Microsoft dělá, i když možná jen proto, že se změnil celý přístup a Microsoft odhodil všechny partnery a tablet si vyrábí sám. Zatímco dřív pro něj vyráběly hardware firmy jako HP nebo Dell, a Microsoft jim tučnou vlastní marží moc šancí na inovaci nenabízel, teď to pojede ve vlastní režii.

Ostatní firmy, třeba Toshiba, Samsung, Acer a Asus, které mají ve vývoji tablet pro Windows 8, jsou samozřejmě znechucené, protože jim teď nezbývá nic jiného, než nejenže bojovat těžký boj s Applem, ale také bojovat vlastně proti Microsoftu.

Otázkou je spíše to, jestli s tím udělá Microsoft díru do světa. Surface je samozřejmě povedená bednička, ale trochu pozdě. A hlavně prakticky všechno to, čím se tak giganticky chlubí, má nebo může mít iPad také.

Klávesnice je krásná věc, ale při posledním kouknutí na web jsem jich pro iPad našel, povětšinou za pakatel, 63. A budu ji mít, jen když ji potřebuji. Magnetický obal mám, jako podpěrka slouží také. Připojení USB je krásné, bohužel 16 miliónů majitelů iPadů naznačuje, že to nijak mimořádně potřebné není.

No a potom už zbývají jen drobnosti – Windows 8 ještě nejsou, takže o datu uvedení do prodeje se zatím mlčí. Stejně tak o ceně, která se ovšem odhaduje někde kolem 800 dolarů, což bude prvním hřebíčkem do rakve.

Další nešikovnosti, jako prodej jen v prodejnách Microsoftu, kterých je po Spojených státech jak do pytlíku a zatřepat, nebo těžko vysvětlitelné verze (podle verzí OS), tomu také nepomůžou. Že první Surface při prezentaci kleknul, to je u Microsoftu již obvyklá kratochvíle.

Horší je ale to, že Microsoft stále nechápe, že tablet je víceméně technologická hračka, sice ne zrovna potřebná, ale krásná. Se svou novinkou dělá přesně to, čím kdysi hnojil kapesní organizátory. Kde byl Palm zázrakem fungující jednoduchosti, tam organizátory pracující s Windows nefungovaly – pomalý OS procpaný integrací s dalšími programy Microsoftu prostě nebyl tím pravým ořechovým.

Stejné je to tady – tablet není a nebude plnohodnotným notebookem, už jen proto, že je ergonomicky nevhodný pro delší práci. Strávit prací na tabletu několik hodin nepřetržitě je prostě jak o zrak, tak o záda.

Že nejsou nadšeny ani firmy, které by měly výskat radostí, je jasné. Formát displeje, mimochodem horšího než u iPadu 3, je zvolený pro filmy, proto také byl pro prezentaci zvolen Hollywood a ukazovalo se, jak jde na Surface streamovat film přes Netflix. Microsoft tedy předpokládal, že v audienci budou šéfové hollywoodských studií oznamovat podepsané exkluzivní smlouvy. Ale ouha, nebyl tam ani jeden.

Celá práce na novém tabletu byla tajná, dokonce natolik, že o ní většina zaměstnanců firmy neměla ani tušení a Microsoft dokonce nekupoval ani žádnou firmu, jejíž talent by pomohl. Očividně získali firemní stratégové pocit, že když chceš něco udělat pořádně, musíš si to udělat sám. Na druhé straně ale také platí, že není nejchytřejší šťourat do nejlukrativnějšího obchodního modelu technologické části trhu.

Většina dotčených firem mlčí, ostatně jim příliš možností nezbývá. Ozval se ale zakladatel firmy Acer, že se jedná o marketingový trik a že Microsoft vlastní výrobu tabletu do roku ukončí. V podstatě by se jednalo o totéž, co udělal Google se svoji řadou Nexus – pomohl připravit hardware jen proto, aby prosadil software, tedy Android. A ve chvíli, kdy se to podařilo, ustoupil zpět a nechal profesionály, ať se o další hardware postarají. 

22. 6. 2012

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...