Úvod > Články > Ignorujte politiky a další chásku!

Ignorujte politiky a další chásku!

Pořád se všude mluví o embargu – vývozní embargo, policie uvalila embargo... Osobně bych uvalil embargo na něco, či spíše někoho zcela jiného.

Představte si, že celý měsíc by se na televizní obrazovce nesměl objevit jediný politik. Nesměl by mít ani inzerci na internetu, nesměl by do rozhlasu. Václav Moravec by konečně musel začít zvát do studia odborníky, a ne chlápky a děvy, kteří si jen honí triko a popularitu. A možná bychom se konečně dozvěděli zajímavé věci, a ne reklamní hesla.

Přitom v zahraničních diskuzních pořadech to tak probíhá – politik prostě nesmí do podobného programu, ale naopak jsou zváni odborníci, kteří přinesou na rozebíranou problematiku jiný názor, jiný pohled, než ten oficiální. O čemž ostatně diskuze je – nastolit několik úhlů pohledu a snažit se dobrat nějakým objektivním pravdám, pokud to lze.

Stejně tak by bylo zajímavé, kdyby se v televizi nesměly na čas objevovat takové ty celebrity z leknutí (nebo spíše z opice). Ona ji maminka protlačí do nějakého seriálu, slečna se pak na nějaké party pozvrací, napíše deníček, s kolika herci spala – a šup! Je z ní celebrita. Kdyby pozvracela pana prezidenta Klause, to by možná bylo jiné tóčo.

Nebo tamhle nějaký metrosexuální manekýn ukáže někde hruď, zadrnká u toho na kytaru líbivý song – a náctileté holčičky se mohou zbláznit.

Různá bulvární média, ale najdeme to i na internetu v tzv. blogýskách (blogy mladých slečen, vyznačující se růžovými barvičkami, pouťovými flitry, třpytkami a efekty a obrázky víl, jednorožců a západů slunce nad mořem), se snaží zveřejnit s podobnými celebritami co nejvíce fotek svých čtenářů / uživatelů.

Chápu, že lidé chtějí své hry, ale přece jenom – nejsme toho přehlceni? Když se objevila uměle vytvořená skupina Lunetic, šlo o novinku, a podle toho se s nimi zacházelo. Dnes je podobných umělých produktů všude kolem nás plno – marketingoví manažeři ve svých powerpointích prezentacích vytvoří nějaké bratry Jonasovi, Tomáše Kluse, případně se postarají rodiče, aby jejich dítko dostalo nějakou cenu / roli / příležitost. Jedno v čem, o kvalitu dnes nikomu nejde.

Někdy mám pocit, že i ti naši politici jsou uměle vytvořenými produkty. Papouškují v podstatě stále stejné nesmysly bez ohledu na realitu, a když je konečně realita dožene, tak nikdo není zodpovědný. Co třeba ty veleslavné maturity, jejichž příprava zabrala několik let, stála kolik miliónů korun, byla kritizována ze všech stran, a když konečně slavnostně spuštěna byla, ihned neslavně byla i zrušena. Kolik lidí se na tom za těch zhruba patnáct let příprav napakovalo?

Slyšeli jste snad někdy, že by politik přiznal chybu? Že by třeba Saša Vondra řekl, sorry, byl jsem za to zodpovědným, vracím milióny do státní kasy?

Opojeni svou mocí, důležití ve své funkci, mají pocit, že musejí být každou chvíli někde vidět. Ne, jsem pro to, aby tihle lidé byli televizními stanicemi zcela ignorováni. Dost na tom, že civí z kdejakého billboardu, kde slibují modré z nebe – a nakonec nedostanou voliči ani tu čokoládu.

Tak proč jim nabízet nějaké výhody? Stačí jim to, co si odhlasovali. Proč všem těmhle pseudocelebritám, rádoby osobnostem a politikům z leknutí dělat nějaké promo?

Jen se obávám, co by televize v době téhle antipolitické a anticelebritní pauzy vysílaly. I když, někdy mám pocit, že i přímý přenos z dvorku plného slepic by byl napínavější. 

23. 6. 2012

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...