Úvod > Články > Jak si vytvořit digitální hrob

Jak si vytvořit digitální hrob

Zní to jako zajímavá věc, nicméně tak zcela přesné to zatím není. Pokud si tedy nenecháme popel strýce Františka doma ve skříni a neuděláme mu hrobeček v podobě facebookového profilu. Nicméně první krok se již některým čiperům podařilo udělat.

Stačí k tomu málo – náhrobek vylepšíme měděnou destičkou, na které je nalepen QR kód, a jsme doma. Přijde truchlící pozůstalý, cvakne smartphonem a uvidí všechno to, co mu chceme o nebožtíkovi ukázat. 

A meze neexistují, od životopisu přes fotografie až po parte, co tam šoupneme, to tam bude. Nevěrným manželkám či nepříjemným tchýním se alespoň posmrtně můžeme pomstít.

Zdá se to jako šílenost, ale na některých amerických hřbitovech to již je skutečností. Interaktivní náhrobky vyrábí firma Patten Monument, a rozhodně v tom není sama.  Samotný pan ředitel se chlubí prodejem značného množství podobných náhrobků a libuje si, že se konečně hřbitovy stanou výchovnými a zároveň i interaktivními.

Cena je lidová, pouhých 55 dolarů na pět let. Jako staromilec jsem se až dosud mylně domníval, že hřbitov je místem posledního odpočinku a že se tam chodím buď poklonit nebo zavzpomínat na někoho drahého, ale ne se poučit.

Nová doba si žádá novinky. A tak místo hledání hrobu se dnes pohodlně vloguji do stránky monumark.com a získám detailní informace včetně fotografie a satelitní fotografie napojené na Google Earth.

Přece není nic pietnějšího než rejdit po hřbitově s mobilem v ruce a pomocí  GPS hledat hrobku. Budu sice vypadat jako blbec, ale budu cool. Facebooková generace ale bude slintat blahem. Na druhé straně ale proč ne, máme drive-through hamburgery i lékárny, tady budeme mít virtuální návštěvu na hřbitově. Místo investice valuty do květin můžeme kliknout na „Like“.

S celým systémem to nevidím dobře. Když pominu to, že logickým dalším krokem budou terminály videoher (to aby se omladina nenudila, když babička leští žulu na pomníku, nabíječky iPodů a dotykové displeje nahrazující zastaralé QR kódy, je zde i řada dalších možných „vylepšení“.

Vyrobit QR kód není nic složitého a pokud prostě přelepíme originální verzi nějakým zesměšněním nebožtíka, chvilku to potrvá, nežli se na to přijde. Pro někoho dobrý vtip, pro jiného nervy drásající situace.

Ono bude stačit vyměnit informaci o mrtvém za sbírku vtipů, pokud sáhneme přímo po vylepšených informacích, nezůstane u pozůstalých jedno oko suché. 

30. 6. 2012

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...