Úvod > Články > Anti-dětská aplikace pro Facebook

Anti-dětská aplikace pro Facebook

Známe to asi všichni – šťastní rodiče mají pocit, že musí na Facebooku dokumentovat každý krok, který jejich potomek udělá.

Každý z nás má mezi přáteli někoho, kdo nás neustále bombarduje fotografiemi své ratolesti, která tu sedí na nočníku, tu je uslintaná, tak se šklebí úsměvem idiota. Pro rodiče možná velmi zábavné, možná i poučné, pro většinu ostatních nic jiného nežli nuda.

Bezdětní facebookáři ale konečně mají možnost, jak si uchovat příčetnost a přitom nemuset blokovat své kamarády rodící děti rychleji nežli králíci. 

Aplikace, kterou najdeme na webové stránce unbaby.me, zvládne vyměnit fotografie dětí, kterými nadšené rodičovstvo plní naše facebookové stránky tím, co se nám líbí víc, ať už se jedná o obrázky psů, slunečnic nebo třeba pečené kachny se zelím.

Reakce jsou samozřejmě rozdílné. Jedna část je nadšená, protože se konečně zbavila fotografií cizích dětí, druhá část má naopak pocit, že kdo nechce cizí děti na svém Facebooku, není o moc lepší než novodobý Herodes. Někteří se hodlají pomstít a slibují aplikaci, která bude z Facebooku odstraňovat fotografie zvířecích mazlíčků.

Samotná myšlenka vznikla z konverzace tří lidí, Chrise Bakera, Peta Marquise a Yvonne Chegové, kteří získali pocit, že Facebook si začínají přivlastňovat rodiče, zaplavující svět nechtěnými informacemi o svých ratolestech.

Unbaby.me se za první tři dny existence dočkalo 300 000 hitů a 19 tisíc stažených aplikací. Jedná se o momentálně nejúspěšnější aplikaci pro Chrome, o které někteří nadšenci mluví jako o záchraně internetu.

Anti-dětská ofenzíva se neodehrává jen na stránkách Facebooku. V některých restauracích již padly první výstřely boje proti všudypřítomným dětem. Pivní zahradní restaurace v brooklynském Greenwood Park bývala oázou klidu, teď se řadě lidí začíná eklovat způsob, jakým si ji oblíbili rodiče s dětmi.

Řada karibských hotelů již má části pláží, budov nebo celé bazény vyhrazené pro bezdětné hosty. Stejně tak se objevují blogy věnované stížnostem na rodiče, vnucující informace o svých dětech (často včetně detailních údajů o probíhajícím těhotenství a porodu) všem okolo. Webová stránka Antibaby zase prodává oblečení s nápisem Nejsem pro potraty, jsem proti dětem.

Do značné míry se jedná o boj mezi rodiči a bezdětnými, na druhé straně je to také souboj těch, kteří odmítají zestárnout a usadit se. A právě rodičovství považují za ultimátní znak toho, že jsme se usadili a našli místo v životě. Prostě zestárli jsme a začali být nudní.

Otázkou je, co bude dál. Jestli se Unbaby.me skutečně chytí, jakých podobných aplikací se dočkáme v blízké budoucnosti? Unvondrackova.me v internetových rádiích? Nebo unkalousek.me v internetovém tisku? 

23. 8. 2012

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...