Úvod > Články > VDSL se zrychluje až na 40 Mbit/s. Rychlejší je i upstream

VDSL se zrychluje až na 40 Mbit/s. Rychlejší je i upstream

Tuzemští operátoři Telefónica a T-Mobile nabízející připojení přes VDSL oznámili navýšení rychlostí až na 40 Mbit/s ve směru k uživateli. Ceny zůstávají stejné, u levnější varianty se zvyšuje i rychlost upstreamu z 1 Mbit/s na 2 Mbit/s. U rychlejší/dražší varianty zůstává maximální hodnota upstreamu nezměněna na hodnotě „až 2 Mbit/s“.

Společnost Telefónica O2 a také T-Mobile oznámily zrychlení přípojek na bázi VDSL. T-Mobile začíná přípojky zrychlovat postupně od 1. září, Telefónica od 3. září. Dvě dosavadní rychlostní pásma 16/1 Mbit/s (downstream/upstream) a 25/2 Mbit/s se mění na 20/2 Mbit/s a 40/2 Mbit/s.

Ceny zůstávají stejné. Zrychlení bude samozřejmě možné jen na některých přípojkách, které mají potřebné parametry (kritickým faktorem je vzdálenost účastníka od ústředny a kvalita lokálního metalického vedení).

Telefónica oznámila, že zrychlení pocítí přes 180 tisíc klientů VDSL, kteří používají tarify Optimal a Aktiv. „Přitom nejvyšší rychlost stahování v rozmezí 30-40 Mbps je nyní nově dostupná pro dalších zhruba milion našich přípojek“, uvedl Aleš Veselý, ředitel segmentu domácností společnosti Telefónica Czech Republic. „Naši zákazníci využívají čím dál více internetových služeb. Jednotliví členové domácnosti sledují na internetu videa, stahují velké soubory, připojují se i přes tablety, chytré telefony nebo chytré televize. Rychlejší připojení jim všem umožní využívat služby, jaké potřebují," dodal.

Ač se o zrychlování v sítích Telefónicy hovořilo už někdy kolem poloviny srpna, s oficiálním oznámením nakonec přišel (o den) dříve operátor T-Mobile.

„Zájem o pevný internet od T-Mobile neustále roste. Za první polovinu roku protekly přes pevné sítě téměř tři čtvrtiny loňského objemu dat,“ řekl František Mala, marketingový ředitel společnosti T-Mobile.“

Stejně jako u Telefónicy budou zrychleny oba tarify, pomalejší Standard z 16/1 Mbit/s na 20/2 Mbit/s a rychlejší Premium z 25/2 Mbit/s na 40/2 Mbit/s. U všech rychlostí je nutno dodat, že se jedná o maximální rychlosti, v praxi bývají nižší kvůli různým faktorům.

Klienti, kteří stále využívají pomalejší variantu připojení přes ADSL, mohou přejít na rychlejší VDSL – potřebují k tomu nový modem s podporou VDSL a služba musí být v dané lokalitě realizovatelná (tam, kde je VDSL, je i ADSL, ale opačně to obecně neplatí).

Kompletní přehled nabídek připojení přes xDSL najdete na našem webu v kategorii pevný internet.

3. 9. 2012

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...