Úvod > Články > Nový iPhone 5: má ještě Apple co nabídnout?

Nový iPhone 5: má ještě Apple co nabídnout?

Apple minulý týden představil svůj nový mobilní telefon a vzbudil diskusi nad celou řadu témat – proč chybí podpora NFC, z jakého důvodu byly všechny podstatné novinky vyzrazeny ještě před tiskovou konferencí a zda má společnost nějakou vizi.

Pokud se podíváme objektivně na tiskovou konkurenci společnosti Apple, můžeme si snadno položit otázku, zda jsou změny skutečně tak výrazné, že stojí za uvedení nového modelu a odpovídají rozruchu, který je kolem nového telefonu spuštěn. Pravdou je, že je společnost s jablkem ve znaku má jen jednu řadu mobilních telefonů (třeba na rozdíl od HTC či Samsungu) a je tak přirozené, že je každá novinka očekávána, zvláště, když se z Apple stalo cosi mezi životním stylem a náboženstvím.

Určitým zklamáním byla samotná konference (keynotes), která nepřinesla téměř nic nového a je otázkou, jak k tak velkému úniku informací mohlo vůbec dojít. Na svědomí to může mít například stále rostoucí množství partnerů, kteří s prototypy přicházejí do kontaktu, ale také uvolněná atmosféra v organizaci, které již nevládne Jobs. Nový telefon je současně prý poslední výrobek, do kterého stihl zasáhnout. Pokud k předvedení výrobku přidáme řečnický talent a charisma Tima Cooka, klade si člověk samozřejmou otázku, zda by nebyla lepší tisková zpráva zaslaná mailem.

Novinky

Pravdou je, že inženýři odvedli velký kus práce a řada změn, které mohou působit na první pohled spíše kosmetickým dojmem, jsou ve skutečnosti podloženy mimořádně drahým a pracným vývojem. Příkladem může být baterie telefonu, která je postavená na zcela nové technologii tak, aby měla vyšší kapacitu a zařízení mohlo mít delší výdrž.

Podobně zásadní revolucí prošel také display, který se zvětšil na čtyři palce v úhlopříčce (o půl palec oproti S4) a disponuje rozlišením 1 136 x 640 pixelů. Poměr stran se blíží známému 16:9, což by mělo představovat optimum pro domácí zábavu a multimédia. Celá obrazovka je vytvořena zcela novou technologií, která zabudovala snímání dotyků do jedné vrstvy se zobrazovacími prvky, což by mělo mít za výsledek podstatně lepší ovládání. Také barvy by měly být o 44 % sytější a má se zlepšit i jeho čitelnost.

Pro uživatele z toho plyne především změna grafického rozhraní systému, kterému přibyl jeden řádek navíc. Jak si s tímto krokem poradí aplikace, není ještě úplně jasné nikomu, ale nějaké velké problémy se neočekávají. I tak jde ale o určitou nepříjemnost.

Celé zařízení také trochu zhublo - Hmotnost také klesla na 112 gramů s rozměry 123,8 x 58,6 x 7,6 mm, což znamená především snížení tloušťky telefonu. Ten disponuje také 8 MPx fotoaparátem, který umožňuje natáčet Full HD video či pořizovat panoramatické snímky (do 28 MPx), čímž telefon dohnal svoji konkurenci v oblasti pořizování záznamů.

Pokud jde o podporované standardy, tak si nový iPhone GSM/EDGE, EV-DO, HSPA, HSPA+, Dual-Carrier HSPA a LTE. Právě poslední jmenovaná technologie bohužel v Evropě (mimo Velkou Británii) fungovat nebude, což je nemalé zklamání. Druhé se týká absence NFC, které umožňuje především bezkontaktní platby nebo výměnu dat na krátkou vzdálenost. 

Další kontroverzní novinkou je port Lightning, který slouží pro univerzální komunikaci. Je oboustranně souměrný, což je příjemné z hlediska uživatelského standardu. Problém ale bude v příslušenství, na které je třeba si zakoupit redukce. Ty jsou sice stylové (stejně jako telefon), ale nejsou nejlevnější ani nejpříjemnější.

Apple prozradil, že novinku začne na vybraných trzích prodávat 21. září. Předobjednávky ale začne brát už tento pátek 14. září. Dalších 22 trhů bude následovat 28. září včetně našeho. Cena by měla být okolo 16 500 Kč za 16 GB verzi s tím, že odchylky jsou samozřejmě možné.

Budoucnost

Jistě není bez zajímavosti se podívat na budoucnost, která iPhone 5 čeká. Předně to budou spory ohledně patentů na LTE. Velkou část z nich vlastní Motorola, Samsung a HTC. Všichni tři se již nechali slyšet, že budou požadovat zákaz prodeje zařízení v USA a dalších zemích. Jde o tradiční soudní tahanice, které budou zřejmě trvat ještě hodně dlouho – ostatně jako všechny podobné spory. 

Druhou zajímavou věcí z hlediska výhledu do budoucnosti je důraz na cloud. Řešení s názvem iCloud má ještě více integrovat všechny výrobky od Apple a to včetně služeb, jako je iTunes. Jde o racionální krok správným směrem, protože v jablečném rybníce začaly úspěšně lovit další hráči jako je Google, Amazon a další.

V neposlední řadě je třeba říci, že nový model přináší jen drobná vylepšení a žádný wau efekt se nekonal. Jistě se najde dostatek uživatelů, kteří si jej zakoupí, ale současně vzniká jakési vakuum –bude to, co společnost předvedla, stačit na získání nových uživatelů? Je to skutečně tak stylové, jak by se slušelo?

Osobně se domnívám, že se Apple v určitém ohledu vyčerpal a další verze musí být skutečně inovativní, pokud se bude chtít udržet na špičce v ziskovosti a prodeji. Zda se mu to podaří nikdo noví, ale důvod ke skepsi tu určitě je. Zvláště když nový telefon, který by měl přímo konkurovat iPhone chystá také Amazon – s podobným obsahem a zřejmě podstatně nižší cenou.

20. 9. 2012

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Nizozemská vláda možná přestane používat Facebook kvůli pochybnostem o ochraně soukromí

Nizozemská vláda uvedla, že možná přestane používat Facebook. Doporučil ji to místní regulátor kvůli možnému...

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...