Úvod > Články > Windows 8 ante portas

Windows 8 ante portas

Ať se nám to líbí nebo ne, nové Windows jsou za rohem. Microsoft, který si je na jedné straně halasně jistý úspěchem, ale na druhé straně nejistě slibuje, že nás nechá u nových počítačů nejméně rok vybrat mezi verzí 7 a 8, vsadil všechno na rozhraní Metro.

A tady může být hned první problém (pokud vynecháme to, že pestrobarevné a různě velké dlaždičky jsou graficky šeredné) – Metro je totiž šité na míru dotykovému displeji, což je nám na počítači platné asi jako pověstný zimník mrtvému.

To samozřejmě neznamená, že by osmička byla špatná. Integrovaný antivirus, podpora UEFI, mnohem lepší podpora bezdrátových sítí nebo Storage Space jsou nepochybně výrazným krokem kupředu.

Spíše je sporné to, jestli se nám bude líbit protrpět se k tomu přes Metro. Původně se uvažovalo o tom, že budou rozhraní dvě – Metro a klasický Start, buď si budeme moci vybrat, nebo si koupíme podle toho, na který digitální zázrak je osmička namířena. Následovala verze umožňující připravit zkratku, takže se rozhraní Metro vůbec neobjevilo. To už také neplatí.

Teď to bude horší, a kdo se nadchne posouváním dlaždiček, nakonec narazí na nehybná střeva deskové verze. A naopak, kdo si dosud zvykl na víceméně stejné umístění základních funkcí u série starších Windows, bude na dlaždičky na monitoru počítače koukat jak vyoraná myš. Není divu, že řada prvních recenzí používá termíny jako „Windows Frankenstein“ nebo „Operační systém Dr. Jekyll a Mr. Hyde“.

Co se nejrůznějších nových aplikací týká, každá testovaná verze celkem pochopitelně odstraňovala víc a víc chyb. Některé ale nenadchnou ještě dnes, třeba Mail je stále horší než poslední Outlook.

Poněkud zvláštní je i trojkombinace Mail, Calendar a People, která je propojena s Hotmail, EAS a Googlem. Ze všech těchto zdrojů dostáváme jak e-mail, tak kontakty a informace pro kalendář, a i když software maká, až se z něj kouří, opakované či vzájemně si odporující informace jsou častější, nežli je příjemné.

Bing se dočkal řady vylepšení, byť na poslední chvíli Google sebral jedné části (Bing Travel) vítr z plachet v momentě, co si koupil průvodce Frommer. Jelikož většina článků v Bing Travel z tohoto průvodce čerpala, mají v Redmondu napilno.

Na straně pozitiv je nutno zmínit nečekaně sympatickou cenu, která by alespoň v prvních měsících neměla překročit 40 dolarů. Automatické napojení na cloud potěší, takže nejenže získáme přístup k řadě dat, ale pokud se vlogujeme do osmiček jinde, objeví se naše nastavení.

Zajímavé jsou i funkce Refresh a Reset, které by měly ulehčit dobře známé potíže s reinstalací operačního systému. Refresh funguje tak trochu jako starý známý Safe Mode, jenom permanentně, zatímco Reset drasticky vrátí osmičky do stavu, kdy jsme počítač vybalili z krabice.

Jak to nakonec dopadne, ukáží až další měsíce, byť statistiky jsou v tomto případě ošidné. Na straně tabletů bude totiž Microsoft těžce prosazovat svůj Surface i za cenu finančního krvácení, na druhé straně se budou osmičky cpát na každý nový počítač (protože nepochybuji o tom, že v Redmondu přijdou na nějakou fintu, díky které předchozí verze z nabídky svižně zmizí).

Samozřejmě to není žádný propadák typu ME, které byly pravděpodobně jediným operačním systémem, který dokázal shodit sám sebe. Spíše by se dalo konstatovat, že na to, že je to (skoro) povinné, to mohlo být horší. 

21. 9. 2012

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...