Úvod > Články > Facebook vymaže data o obličejích uživatelů

Facebook vymaže data o obličejích uživatelů

Největší společenská webová síť odstraní ze svých serverů údaje identifikující obličeje evropských uživatelů. Facebook tak reaguje na požadavky evropských úřadů, jež mají na starost ochranu soukromí.

Funkce automatického rozpoznávání obličejů již není dostupná novým (evropským) uživatelům této sítě. Údaje o tvářích stávajících uživatelů budou smazány do 15. října letošního roku.

Facebook vyhověl takřka všem požadavkům irské agentury DPC (Komise pro ochranu dat) z minulého roku, stojí v nové zprávě DPC.

Podle zástupce úřadu DPC Garyho Davise bylo "potřeba trochu přesvědčování", aby Facebook smazal, co po něm evropské úřady žádaly, ale firma nakonec pochopila, že to pro ni bude jednodušší. Totiž ještě v pátek ráno hamburský komisař Johannes Caspas z Úřadu pro ochranu osobních údajů a svobodu přístupu k informacím uvedl, že zahájí s Facebookem řízení ve věci dat souvisejících s rozpoznáváním obličejů. Později, ještě ten den, řekl, že vše bude v pořádku, pokud sám Facebook příslušné údaje o lidech vymaže. "Jsme rádi, že irské Komisi pro ochranu osobních údajů se podařilo toho docílit," řekl.

Funkce automatického rozpoznávání obličejů se stará na Facebooku o přiřazování jmen k obličejům lidí na fotografiích. Jakmile uživatel nahraje na Facebook fotografie, funkce navrhne jména příslušející daným osobám na snímcích. Uživatel je může přijmout, nebo zamítnout. Již od svého zavedení se setkává tato funkce s odporem u řady uživatelů i různých úřadů – podle nich totiž Facebook takto porušuje soukromí lidí.

Gary Davis z irské Komise pro ochranu osobních údajů napsal ve své zprávě, že díky změnám, které Facebook zavedl v reakci na požadavky evropských úřadů, mají nyní evropští uživatelé lepší kontrolu nad nastavením svého profilu, ochranou soukromí i odstraněním dat. Facebook však musí splnit ještě některé jiné body a úřady ho budou i nadále sledovat, jelikož síť neustále zavádí nové funkce.

Pokud Facebook neuposlechne všechna doporučení do čtyř týdnů, hrozí mu pokuta sto tisíc eur a zahájení dalších regulačních řízení.

Facebook musí podle evropského práva poskytnout uživatelům jejich osobní údaje, které o nich drží. Na základě nedávné analýzy uložených dat bylo zjištěno, že Facebook uchovává více informací o uživatelích, než uváděl.  

24. 9. 2012

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...