Úvod > Články > Registrace EU domén startuje

Registrace EU domén startuje

Pokud nechcete zaspat dobu, zvažte, zda pro vás má smysl registrace jména v nové doméně EU, u níž se zanedlouho rozběhne přidělovaní jmen. Podívejme se jaký je postup získání domény a jaká jsou pravidla registrace.

K čemu je EU doména vhodná?

Již uvedení záměru o zavedení evropské domény vzbudilo značné nadšení. Dá se říci, že jde o snahu sjednotit Evropu i na internetu. Zájem o doménu vznikl nejen v komerční oblasti, ale i mezi státními orgány, úřady apod. Jde o ideální prostředek jak reprezentovat jakoukoli instituci, firmu nebo sdružení na evropské úrovni, dá se říci, že i o prestiž, byť lehce podbarvenou prvotním nadšením.

Jde nyní vůbec o registraci?

V současné době probíhá tzv. předregistrace. V tomto období o ni můžete požádat u nejrůznějších firem zabývajících se registrací domén – tedy těch, které k registraci EU domén získaly akreditaci. V rámci zabránění spekulativních nákupů domén je celá registrace rozdělena do několika částí. Nyní si doménové jméno můžete předregistrovat, tedy požádat o konkrétní jméno.

V první části registrace (bude spuštěna v prosinci 2005) budou zaregistrovány domény s plným názvem veřejných institucí, zkratkou instituce, názvem států, regionu či oblasti a názvem registrovaných obchodních značek a známek. V druhé fázi pak půjde o registraci názvů chráněných zákonem jednotlivých zemí, názvů firem a názvů literárních děl. Třetí fází je volná registrace domén pro občany.

Kde si přečíst podrobná pravidla?

Jak již bylo naznačeno, k registraci domén přistupovali organizátoři celého projektu velmi zodpovědně a vytvořili podrobná pravidla, kterými se přidělování doménových jmen a časový plán akce řídí. V češtině je naleznete na webu www.evropskadomena.cz pod nabídkou Pravidla registrace. Domovský web celého projektu naleznete na adrese www.eurid.eu, informace jsou samozřejmě uvedeny v anglickém jazyce (a v několika dalších).

Jak postupovat a co za to?

Chcete-li vlastnit svoji doménu druhého řádu v rámci domény EU, musíte navštívit stránky některé akreditované firmy. Seznam těchto firem naleznete zde. Vyplníte údaje o své osobě nebo firmě, a také doménová jména, o která žádáte. Následuje zaplacení poplatku za registraci, který činí 349 Kč. Pokud uplatňujete předností právo v rámci prvních dvou fází registrace, zaplatíte více (cca 1000 - 2500 Kč). Pokud v registraci nebudete úspěšní, bude vám registrační poplatek navrácen. To neplatí pro veřejné instituce a státní orgány.

Závěrem

Zavádění EU domén je jistě chvályhodný krok, ale osobně nejsem zastáncem přílišné euforie – ta zde byla i při zavádění jiných domén druhého řádu. Pokud máte o nějaké jméno v rámci EU domén zájem, je doslova nejvyšší čas, neboť předregistrace běží již od srpna tohoto roku.

17. 11. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...