Úvod > Články > Virtuální mobilní operátoři se (prý) blíží

Virtuální mobilní operátoři se (prý) blíží

Podle informací serveru Mobil.cz a ČTK se chystá na trhu místo pro příchod virtuálních mobilních operátorů. Do konce roku by se údajně mohl představit první z nich.

Mobil.cz uvedl, že dle jeho informací probíhahjí jednání mezi několika firmami a tuzemskými mobilními operátory. Tzv. virtuální operátoři, kteří jsou běžnou součástí mnoha mobilních trhů na světě, koncovým zákazníkům nabízejí levnější volání a obecně přehlednější nabídku služeb.

Absence plnohodnotných virtuálních operátorů na našem trhu je předmětem debat již několik let; třem operátorům je vyčítána neochota pouštět do svých sítí ostatní firmy a Českému telekomunikačnímu úřadu zase laxnost, s jakou tuto oblast řeší.

Zdá se, že situace na trhu se může teď změnit i bez přičinění ČTÚ – nynější aktivnější přístup tří operátorů k zájemcům ucházejících se o roli virtuálních poskytovatelů má svůj důvod v příchodu čtvrtého mobilního operátora, skupiny PPF. Ta se uchází o volné frekvence a netají se tím, že koncové ceny položí "o desítky procent níže než konkurence" a zároveň sama do své sítě pustí malé, virtuální operátory.

Podle informací serveru Mobil.cz jednají v současnosti s Telefónicou firmy Ringier (ta už působí v Německu pod značkou Bild Mobile), GTS a řetězec Tesco (jako virtuální operátor působí ve Spojeném království, ale třeba také na Slovensku; přístup má právě do sítě O2). S Vodafonem jedná tuzemská kabelová jednička UPC a ještě GTS. S T-Mobilem pak má ještě jednat Tesco. Podle informací ČTK má zájem o roli virtuálního operátora i vydavatelství Mafra (vydavatelství patří i zmíněný server Mobil.cz pod hlavičkou iDnes.cz)

Naděje na rychlý příchod virtuálních operátorů stoupla letos na přelomu března a dubna, kdy Český telekomunikační úřad uvedl, že na českém mobilním trhu nepanuje dostatečně konkurenční prostředí, což potvrdil i Úřad na ochranu hospodářské soutěže v rámci tzv. návrhu na vytvoření relevantního trhu. Nicméně měsíc nato ČTÚ oznámil, že podmínkami pro vstup virtuálních operátorů se bude zabývat až od roku 2013, kdy se případná regulace trhu má připravit. Ti největší optimisté by na základě tohoto mohli čekat změnu na trhu nejdříve v roce 2014.

Jestli se český mobilní trh zásadně změní a zda se zájemci domluví se stávajícími operátory, by ale mělo být známo poměrně brzy. A mnohé napoví i plánovaná aukce frekvencí a PPF.

15. 10. 2012

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...