Úvod > Články > Google Chrome i Firefox klesají, IE roste

Google Chrome i Firefox klesají, IE roste

Těmito slovy by se dala charakterizovat statistika, se kterou přišel Netmarketshare. Ač můžeme být k přesným číslům skeptičtí, trendy ukazuje relativně dobře. Což potěší příznivce nejen Microsoftu, ale také Opery.

Aktuální statistiky Netmarketshare ukazují, jak moc je současný trh s prohlížeči zakonzervován a málo se mění. V meziročním srovnání je největší propad uživatelů u IE a to o něco málo přes dva procentní body. Podle tohoto zdroje je situace relativně stabilní již dlouho – podíl na 53 % si udržuje IE, Firefox a Chrome mají okolo 20 %, Safari šplhá přes 5 % a Opera se pohybuje okolo 1,5 %. Téměř nikdo další není z hlediska statistiky této společnosti významný.

Zajímavější informace ale nabízejí data za říjen, která se věnují jednotlivým verzím prohlížečů. Zatímco IE má asi polovinu svých uživatelů u 8 verze, následovanou 9 a téměř 7 % verzí IE 6, situace třeba u Chrome je zcela jiná – Chrome 22 je zcela dominantní a všechny další verze jsou v silné menšině. Firefox je na tom podobně jako IE, neboť prim u něj hraje verze 15, za kterou je až 16 a několik dalších minoritních verzí.

To je relativně důležitý ukazatel, který dává vývojářům silné zbraně a možnosti nějaké další inovace. Zatímco v případě Google Chrome je spolehnutí na to, že budou uživatelé sázet na jeho poslední verzi, u ostatních dvou velkých prohlížečů tomu ani zdaleka tak není. Zvláště alarmující je stále významná pozice IE 6, který nepodporuje žádné moderní webové aplikace a také z hlediska bezpečnosti není ani zdaleka optimální.

Pro vývojáře Google Chrome nejsou data ale příznivá z jiného důvodu – očekávaný růst prohlížeče se již nedostavuje a je rád, pokud se mu podaří udržet ty stávající. Podle dat mírně klesá již druhý měsíc po sobě, což by mělo vzbudit nějakou odezvu. Je jistě otázkou, zda je třeba více zapracovat na kvalitě produktu nebo marketingu.

Nejvíce spokojený tak může být Microsoft – v posledních v posledních dvou měsících mírně roste, konkurenci se nedaří a v celkovém kontextu zřejmě zastavil svůj propad na trhu. Podobně je na tom také Opera, která zřejmě získává uživatele především Firefoxu. 

8. 11. 2012

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...