Úvod > Články > „BLESKmobil je jen dealer Telefónicy,“ říká poslanec a odborníci souhlasí

„BLESKmobil je jen dealer Telefónicy,“ říká poslanec a odborníci souhlasí

První český virtuální mobilní operátor není ani tak virtuální operátor jako spíše dealer Telefónicy, zní z úst mnoha telekomunikačních odborníků. Mezi prvními kritiky byl i poslanec Jan Husák. „Každý podnikatel provozující mobilní služby, tedy i virtuální operátor, musí být ohlášen u Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Žádnou novou firmu s názvem BLESKmobil úřad neregistroval. Telefónica chce zákazníkům namluvit, že je tu nová konkurence, ale ta stále neexistuje. Je to jen marketingový trik,“ uvedl Husák.

Podle Husákových slov je situace zcela stejná jako v případě Mphone, projektu společností Makro a Vodafone. Vydavatelství Ringier označuje za dealera a marketingový nástroj Telefónicy. Souhlasí s ním i naší telekomunikační odborníci, kteří se v posledních dnech podrobněji věnují podmínkám využívání služeb BLESKmobilu.

I publicista Jiří Peterka došel de facto ke stejnému závěru -- totiž ze všeobecných obchodních podmínek vyplývá, že zákazník uzavírá smlouvu s Telefónicou, nikoli s Ringierem. Podmínky jsou téměř doslovné jako ty z webu Telefónicy. Ostatně stejně je tomu i na Slovensku (Tesco Mobile) nebo u dalších „virtuálních operátorů“ v Německu.

BLESKmobil funguje jako čistý „brand reseller“, tedy značkový dealer. Vzhledem k vágní definici virtuálního mobilního operátora však i dealer může být brán za virtuálního operátora, byť na té „nejspodnější příčce“. Nicméně virtuální operátor je často (pro mnohé správněji) chápán jako konkurence operátora, a z takové pozice má mít klienty „pod sebou“ a mát mít možnost hýbat s cenami tak, aby operátorům skutečně konkuroval a vytvářel tím prostor pro vývoj trhu.

Poslanec Husák však dlouhodobě tvrdí, že na českém mobilním trhu žádná pořádná konkurence neexistuje. „Češi platí za volání z mobilních telefonů v průměru dvakrát víc než Poláci a téměř šestkrát víc než Rakušané. Snížení cen volání o polovinu, které avizuje BLESKmobil, proto není ani žádnou cenovou revolucí, ale jen celoevropský standard. Od roku 2010 žádám operátory, aby ceny za mobilní volání a internet snížili minimálně na polovinu, protože ceny za volání v Česku patří mezi nejdražší v Evropě,“ zdůraznil Husák.

Jan Husák označuje praktiky tuzemských mobilních operátorů za „nekalé“ a chce legislativně zaručit vstup virtuálních operátorů na trh. „Mobilní operátoři zneužívají svého dominantního postavení, mnohdy jednání s těmi virtuálními uměle prodlužují o celé měsíce i roky nebo si kladou nesmyslné podmínky, které v jiných zemích neexistují a výslednou dohodu s virtuálním operátorem nakonec bezdůvodně odmítnou,“ říká.

Český telekomunikační úřad však s označením „virtuální mobilní operátor“ v případě Ringieru problém nemá. Tiskový mluvčí ČTÚ Jan Malina řekl, že BLESKmobil je virtuálním operátorem, i když jeho klienti jsou fakticky klienty Telefónicy. A proto se BLESKmobil nemusel o ČTÚ ani registrovat coby operátor. BLESKmobil prostě jen prodává produkty Telefónicy, se kterou se Ringier dělí o výnosy. Jinými slovy Telefónica prodává přes Ringier své služby za nižší cenu, avšak s omezenou podporou.

12. 11. 2012

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...