Úvod > Články > Digitální koule u nohou

Digitální koule u nohou

Bezdrátové připojení je fajn, o tom žádná. Při kafíčku si v hospodě přečteme e-mail nebo si ztraceni v černém lese najdeme přes GPS cestu domů.

Kalendář uložený na všudypřítomném cloudu je ještě lepší nežli Palm v kapse blahé paměti. A podobných příkladů by se našlo dost a dost. Občas to ale přeháníme.

Na karibské pláži se válíme v písku s laptopem, protože svět v domácí kotlině by se bez naší neustálé kontroly zastavil. Nebo chceme jen vypadat důležitě, oboje je pro naše duševní zdraví stejně škodlivé. Pokud nám alespoň jednou za půlhodinku nezazvoní mobil, tak je něco špatně a běžíme tu plastickou krabičku kontrolovat.

Na slunci si pak místo detektivky v ruce kazíme zrak šilháním na displej Kindlu. Prostě bez nějakého toho „digitálu“ nelze žít ani na dovolené. Doma to samozřejmě není jiné, telefonujeme už i na záchodě a pohled na šílence kazící si zažívání mobilem u ucha není nic neobvyklého ani v restauraci, ani v domácnosti pana důležitého.

Občas ale tuto naši posedlost dovede nějaký čipera až do dokonalosti. Lyžování bývalo vždy hájemstvím tvrdých mužů, kteří vzdorovali nepohodě a nějakému tomu silničnímu lišeji.

Teď ale americké zimní středisko Vail nabízí lanovku, která má nejen vyhřívané sedačky (to aby vznešené pozadí bohatých hostů příliš neprochladlo), ale také wi-fi. Nevím, kdo si s sebou bere na sjezdovku počítač, ale wifinka tam bude.

O další krok dál směrem k absurditě to potom posunuly lyžařské hůlky, které nabízí společnost SlopeScience Backcountry Research ze Salt Lake City. Nabízí hůlky Nova, které mají na rukověti palcový displej.

Pokud jej propojíme s mobilem v kapse, můžeme si prohlížet textovky, zjistit teplotu na sjezdovce, použít GPS nebo zjistit mimořádně důležitou nadmořskou výšku. K telefonování se sice bez sluchátek nedostaneme, ale výrobce slibuje, že hovor budeme schopni uskutečnit bez nutnosti sundat si rukavice.

Tady už skutečně svět šílí vymknut z kloubů. Skutečně na sjezdovce, ve chvíli kdy se potřebuji vydejchat, nutně musím vidět nejnovější textovku? O používání GPS na palcovém displeji ani nemluvě, to musí být opravdu lahůdka.

Kam nám tedy nějaký ten digitální zázrak nacpou příště? Že by na špičce lyží byl displej ukazující reklamy na nové typy lyžařských bot? Při surfování bychom si displej na plachtě užili nepochybně také.

17. 11. 2012

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...