Úvod > Články > MojeID má 100 000 uživatelů a nejasnou budoucnost

MojeID má 100 000 uživatelů a nejasnou budoucnost

Služba MojeID, kterou od 26. října 2010 provozuje sdružení CZ.NIC, se dočkala 100 000 uživatelů. Její budoucnost je ale silně nejistá – prohrává s Facebookem či Twitterem a chybí jí podpora velkých hráčů.

MojeID je služba, kterou provozuje sdružení CZ.NIC, které má na starosti především péči o českou národní doménu. Zlí jazykové tvrdí, že jeho jediným významem bylo zajistit neziskovost organizace, které je dlouhodobě kritizována za to, že drží ceny domén relativně vysoko. Na druhou stranu tato politika brzdí spekulanty.

Cílem MojeID je vytvořit unifikované přihlašování, kterého by mohly využívat různé další subjekty, jako jsou sociální sítě či obchody. Ty dostanou pomocí jednoduché identifikace všechny potřebné ověřené údaje, které si člověk do služby vyplní – od adresy, přes telefon až po řadu drobných dobrovolných údajů.

Problém služby ale spočívá především v tom, v jaké době se objevila. Dnes je většina podobných přihlašování a registrací řešena přes Facebook, který je následován Twitterem a Googlem. Na podobné nástroje tak není příliš mnoho prostoru.

Konkrétně u MojeID stojí za masivním počtem uživatelů velice štědrá politika. Za zprostředkování nového uživatele byly docela pěkné odměny, a tak není divu, že je řada menších (a středních) webů nasadila – šlo o technologickou hračku s velice dobrou monetizací. Dnes ji využívají například weby Mladé fronty a Internet Info, Úschovna.cz, Líbímseti.cz, Volný.cz či Tiscali. A nechybí ani spolupráce s vybranými českými knihovnami, které si chtěly přivydělat.

Zajímavou cílovou skupinou jsou pak sociální sítě malého rozsahu, které potřebují mít jistotu autentizace, jako je VotočVohoz.cz nebo Jízdomat.cz. Ty ostatně budou zřejmě největší budoucností MojeID, což je na jednu stranu škoda, ale na druhou se není čemu divit. Ukazuje se, že i když děláte technicky dokonalou službu s velkým zázemím a penězi, nemusíte být úspěšní. A málokdo vám řekne, proč je přihlášení přes Facebook lepší.

22. 11. 2012

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...