Úvod > Články > Policie provedla domovní prohlídku kvůli jedinému albu. Vyšetřovatelé si z ní odnesli počítač 9leté dívky

Policie provedla domovní prohlídku kvůli jedinému albu. Vyšetřovatelé si z ní odnesli počítač 9leté dívky

Finskem hýbe případ, kdy policie na popud protipirátské organizace provedla domovní prohlídku -- důvodem k tomu bylo stažení hudebního alba přes torrentový server The Pirate Bay. Album si loni stáhla dnes devítiletá dívka, které policie zabavila notebook s Medvídkem Pú. Navíc se zdá, že nešlo o skutečné album, ale spíše návnadu nastrčenou samotnou protipirátskou organizací. „Poškozená“ zpěvačka se dívce omlouvá.

Finská organizace CIAPC, která si ve Finsku vydupala zákaz bittorentového trackeru a vyhledávače The Pirate Bay, sklízí napříč blogosférou a IT médii kritiku. Patrně přes nastrčený torrent „vypátrala“ stahovače z The Pirate Bay, a muži, na kterého je internetová přípojka registrována, poslala dopis s nabídkou mimosoudního vyrovnání za porušení autorského práva (600 euro, více než 15 tisíc korun) a také ho požádala, aby podepsal smlouvu o mlčenlivosti. Ten s postupem organizace CIAPC však nesouhlasil a částku odmítl zaplatit.

Jaké bylo jeho překvapení, když v minulém týdnu na jeho dveře zaklepali policisté a na základě soudního povolení u něj provedli domovní prohlídku. Při ní zabavili i počítač domnělého pachatele -- dnes devítileté dívky, která si loni stáhla přes bittorent hudební album. Pitoresknost celé situace dokresloval samotný notebook, který dívka měla vyzdobený Disneyho motivy -- policisté si odnesli notebook s Medvídkem Pú.

Otec dívky uvedl, že album nebylo ve skutečnosti vůbec hudebním albem. Soubory se nedaly přehrát, a tak druhý den dceři koupil fyzický hudební nosič. Podle mnoha ohlasů na blozích a v magazínech prostě organizace CIAPC nastrčila na bittorent falešná data, která sama sdílela a šířila pod jménem finské popové zpěvačky Chisu. Poté jen sledovala, jaké IP adresy si jejich data stahují, načež si od poskytovatelů internetového připojení vyžádala údaje o majitelích přidělených IP adres.

Překvapený otec médiím řekl, že když si policisté odnášeli Medvídka Pú, jeden z nich mu měl říct, "pro všechny by to bylo jednodušší, kdybyste byl zaplatil."

"Měl jsem pocit, jako kdyby mi u dveří stáli lidé z mafie a vybíjeli ze mě peníze," neskrýval své rozhořčení.

K případu se vyjádřila i samotná zpěvačka Chisu, která podpořila rodinu. Uvedla, že ona nechce nikoho žalovat a žádný umělec nestojí o takovou mediální pozornost. "Doufám, že se to vše brzy vyjasní. A omlouvám se všem 9letým dívkám," napsala zpěvačka na Facebooku a odkázala je na server Spotify, aby si její hudbu zdarma stáhly.  

26. 11. 2012

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...