Úvod > Články > Studium na univerzitách zdarma a pro všechny

Studium na univerzitách zdarma a pro všechny

Jedním ze zajímavých rysů, které s sebou přináší současný internet, je rozvoj e-learningových kurzů, které může studovat zdarma každý. Jejich producenty jsou přitom špičkové univerzity, profesionální lektoři i obyčejní nadšenci.

Studium patří mezi základní činnosti, které musí vykonávat každý člověk, který žije v informační společnosti. Myslím, že každému může mnoho napovědět, pokud se rozhodne studovat nějaký kurz, který je tvořen třeba universitami, jako je Harvard či MIT. Tato zkušenost je obtížně přenositelná a pro člověka relativně užitečná.

Dnes se do procesu vzdělávání zapojuje stále více vysokých škol. Kvalitní kurzy, které nabízejí v nejrůznějším on-line provedení, jsou pro ně zajímavou reklamou, možností získání zpětné vazby, testování výuky nebo také jednou z cest, jak zlepšit svět kolem nás. Také nejrůznější další subjekty nyní vystupují v oblasti vzdělávání a snaží se vytvořit jiný, širší a více individualizovaný přístup ke vzdělávání.

Každý, kdo podobné kurzy vyzkoušel, jistě potvrdí, že ač to na první pohled může vypadat snadné – zapsat se, podívat se na videa, naučit se na testy a zpracovat projekty, setkáváme se s několika obtížemi. První může být jazyková bariéra. I když člověk rozumí téměř všemu, je pro něj studium v angličtině přece jen náročnější a únavnější. Největším problémem je ale motivace. Ač je nadšení velké, až ke splnění všech podmínek své studium dotáhne jen zlomek studentů. Je to nepovinné, neplacené a ochota věnovat této činnosti tři nebo čtyři hodiny týdně zcela pravidelně je velice často již po krátkém čase malá.

To vše vytváří určitý tlak na autory vzdělávacích aktivit, kteří musí usilovat o to, aby své studenty zaujali, nadchli a nalákali. I přesto všechno je mortalita velice vysoká. Snad jedinou motivační možností je zařazení těchto kurzů mezi povinně volitelné na školách. Osobně si myslím, že jak středním, tak vysokým by to jistě prospělo.

Bez zajímavosti není ani skutečnost, že se stále hledají různé modely monetizace těchto projektů. Lze se přitom setkat s celou řadou různých přístupů. Klasikou je placení za vybrané kurzy (Udemy), přes reklamu a dobrovolné dary, až třeba po snahu vybudovat si nad vzdělávacím portálem personální agenturu, která může firmám nabízet odborníky s danými kurzy a určitým dosaženým vzděláním (Coursera). Hledání podobných modelů je relativně náročné a je jistě otázkou, zda umožní portálům generovat dostatečné zisky.

Zajímavé vzdělávací platformy

Edx (edx.org/) je jedním z projektů, za kterým stojí MIT, Harvard či Berkeley. Po zaregistrování může zájemce studovat vybrané kurzy na těchto školách a po jejich absolvování získá certifikát. Vybrané univerzity se snaží především ukázat, jak se na nich studuje a přitáhnout potenciální studenty. Také s ohledem na to jsou většinou voleny kurzy, které se většinou nabízejí jako úvod do studia a jsou současně zajímavé (např. Úvod do umělé inteligence).

Coursera (www.coursera.org) představuje největší vzdělávací platformu pro univerzity současnosti. Jednotlivé školy zde umísťují nejrůznější kurzy, které si může člověk zapsat. Může buď studovat na vlastní pěst, nebo plnit předepsané úkoly a testy. Pokud je dostatečně úspěšný, může získat certifikát. Novinkou je funkce, kdy si uživatel může nastavit, že hledá práci nebo může být kontaktován zaměstnavatelem. Tomu se zobrazuje mimo obligátních údajů (nejvyšší dosažené vzdělání, země pobytu,…) také seznam kurzů, které daný člověk absolvoval. Jde o zajímavý způsob jak posunout možnosti podobného celoživotního vzdělávání zase o kousek dále. Dnes má Coursera na 200 kurzů od desítek různě kvalitních univerzit.

Khan Academy (khanovaskola.cz/) je jediným projektem, který je relativně slušně počeštěný. Khan začal na web nahrávat svá výuková videa z matematiky a postupně se přidávali další. Dnes nabízí propracovaný systém, který umožňuje testovat a gamifikačně motivovat studenty především základních a středních škol. Cílem této neziskové aktivity je nejen změna přístupu ke vzdělávání ve vyspělém světě, ale také rozvoj gramotnosti v rozvojových zemích.

Udemy (www.udemy.com/) je jediným zástupcem v našem seznamu, který představuje koncept výdělečného a komerčního vzdělávání. Autoři zde mohou umístit své video kurzy (a další materiály) buď zdarma anebo si za ně nechat od návštěvníků zaplatit. A právě z provize provozovatel žije. Jde o projekt, který umožňuje vstup jednotlivců na trh vzdělávání. Tomu pak samozřejmě odpovídá také složení jednotlivých kurzů.

Závěrem

Po letech přešlapování na místě získal e-learning díky těmto a řadě dalších podobných projektů v posledních dvou letech zcela nový směr. Rychlý rozvoj dobře koresponduje s tím, jak dnes funguje informační společnost, a jednotlivé aktivity postupně hledají cestu, jak svůj přínos vzdělávání kodifikovat. Právě tento krok bude důležitý pro jejich další rozvoj a postavení, zvláště pokud se jim podaří akreditovat celé kurzy (například MBA či BC či LLM).

Zatímco dříve bylo vzdělávání na internetu spojováno spíše s degree mill, dnes se situace otáčí ve prospěch skutečného vzdělávání. A to je jednoznačně dobře. Nezbývá než podobný kurz vyzkoušet a udělat si na něj názor. Pokud se člověk vypořádá s motivací a angličtinou, budou pro něj podobné kurzy jistě velice přínosné.

12. 12. 2012

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...