Úvod > Články > Sprint na postupu

Sprint na postupu

Telefonní společnost Sprint, která je ve Spojených státech pověstná nejhorší kvalitou spojení a služeb, získala po fúzi s firmou Nextel druhý dech, a vrhla se do obchodování.

Těsně před podpisem je smlouva se třemi největšími americkými MSO, podle které bude od začátku příštího roku Sprint poskytovat své mobilní telefony zákazníkům tří kabelových společnosti Comcast Corp., Time Warner Cable a Cox Communications. Kabelovky budou prodávat mobilní sítě pod svým jménem i pod jménem Sprintu, navíc budou využívat bezdrátovou síť Sprintu a stanou se tak MVNO (mobile virtual network operator).

Kabelové společnosti také získají právo spojit své současné kombinované balíky (video, hlas a data) s novým bezdrátovým přenosem, takže z v Americe tolik populárního balíku „triple-play“ se stane „quadruple-play“, čímž se kabelové firmy přiblíží telefonní společnosti Bell a jejím oblastním pobočkám.

Některé kabelovky už podobné služby nabízejí. Time Warner zkouší nabízet bezdrátovou službu Sprintu v Kansas City, CableVision systems prodává telefony Sprintu a Mediacom Communications prodává mobilní telefony Sprintu spolu s vlastní službou VoIP.

Pro kabelové společnosti je budoucí smlouva mimořádně lákavou. Díky bezdrátové technologii Sprintu budou míchat bezdrátové připojení a kabelový VoIP do jedné služby, která umožní zákazníkům používat stejný telefon jak doma, tak i na cestách. Comcast se o něco podobného snaží již nějakou dobu a nabízí duální telefony využívající Wi-Fi a PacketCable. Spojení se Sprintem sníží náklady a zvýší kvalitu připojení.

Dalším lákadlem je přístup k bohaté nabídce nevyužitých frekvencí rádiového spektra, které jak Sprint tak Nextel v posledních letech nakřečkovaly. MSO tak získají možnost nabízet bezdrátový broadband a dostanou se tak o další krok blíže k vysněné možnosti nabízet mobilní služby včetně mobilního videa pro PDA či laptopy.

Kabelové firmy, pro tento účel spojené v konsorcium, se rozhodovaly mezi nákupem zavedené mobilní sítě (v úvahu připadal Nextel a T-mobile), začít zcela od nuly pronájmem spektra a přenosových věží nebo spoluprací se zavedenou firmou. Náklady a nákup Nextelu Sprintem rozhodly o tom, že zvítězí alternativa třetí. Americká burza, která se obávala obrovitých nákladů vynaložených na nákup celé firmy nebo začátek od nuly, reagovala na tyto zprávy velice příznivě.

Konsorcium, založené přes 12 měsíci, mělo ještě dva další členy – Charter Communications and Advance/Newhouse Communications, ale oba z něj nedávno vystoupily. Tři MSO přitom nejsou první, které se Sprintem uzavřou podobnou smlouvu. Britská skupina Virgin Group Richarda Bransona již prodáva služby Sprintu pod vlastním jménem Virgin Mobile, televizní stanice ESPN plánuje ve spolupráci se Sprintem zahájení prodeje služby Mobile ESPN, což by měla být bezdrátová služba zaměřená na sportovní fanoušky.

A tak se na poli mobilních telefonů Američané nejenže Sprintu nezbaví, ale budou na něj narážet na každém rohu.

23. 11. 2005

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.