Úvod > Články > Amazonphone a jiní: Co nás ještě čeká u mobilů

Amazonphone a jiní: Co nás ještě čeká u mobilů

Vždy ve chvíli, kdy se zdá, že jsou na trhu mobilních telefonů karty rozdány, nastane změna. Kdo by ještě nedávno tušil, že na tom bude finský gigant tak špatně, že bude muset prodat budovu vlastního ředitelství, nebo že bude před krachem kanadský RIM?

Do současné situace, kdy kraluje Android s iPhonem, se ale hodlají opřít i další firmy, tentokrát s vlastní značkou. Samozřejmě jenom v případě, že nové informace, jsou pravdivé.

Již poněkolikáté se mluví o Amazonu. Tady by to mohlo vyjít, firma má schopnosti i vůli propasírovat cokoliv, co považuje za správné, ať se jedná o obchodní model nebo o čtečku. A v řadě Kindle má navíc solidní a unifikovanou platformu. Co nemá, je nějaké solidní propojení aplikací jako Kindle, MP3 či nakupování. Všechno na Android stáhneme, ale nebude to jednotné a jednotlivé funkce se budou často duplikovat.

S Kindlem má Amazon v ruce Android, a navíc schopnost dumpingových cen – dataplán pro Kindle Fire dnes nabízí 250 MB měsíčně za 4,16 dolaru. S podobnými cenami by Amazon udělal na mobilním trhu pěkný průvan.

Firmě by se navíc mobil hodil, v případě vybavení technologií čtoucí barkódy by znamenalo, že si v kterémkoliv krámě můžeme v reálném čase ověřit, kolik ušetříme, když si dotyčnou věc objednáme večer Amazonu.

Jediným problémem by mohlo být, že by Amazonphone šel proti srsti všem, kteří věří v nezávislost mobilů. S tímto mobilem bychom byli k Amazonu přikováni skutečně důkladně. S patřičnou slevičkou by se ale jistě našlo zájemců dost a dost.

Mluví se ale také o Microsoftu, který si svým „tabletem“ Surface ověřil, že si může vyvíjet a vyrábět vlastní hardware. Situace je ale odlišná, firma má nový operační systém a minimálně HTC a Nokii, které se na spolupráci těší jako dítě na kyselý bonbón.

Přijít s vlastním mobilem by tyto firmy asi nijak nenadchlo – pro Nokii by to znamenalo konec, HTC by přešel pod křídla Androidu. Šéf Nokie Stephen Elop, který své microsofťácké trenýrky dosud nesundal, sice říká cosi o tom, jak by Surfacephone stimuloval celý ekosystém, ale k nějakým detailům se nemá.

Navíc ve chvíli, kdy stále ještě není rozhodnuto o tom, jestli mobily s Windows 8 budou trhákem nebo propadákem, není radno začít houpat člunem.

21. 12. 2012

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Nizozemská vláda možná přestane používat Facebook kvůli pochybnostem o ochraně soukromí

Nizozemská vláda uvedla, že možná přestane používat Facebook. Doporučil ji to místní regulátor kvůli možnému...

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...